Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Sananl. 2:20 Sinut ohjatkoon viisaus oikealle tielle, sille, jota vanhurskaat kulkevat.

Sophia, Viisauden henkiSOPHIA eli Viisauden henki The Secret Book of Johnin mukaan


Haluan oikoa väärää käsitystä Viisauden hengestä, mikä voi syntyä helposti The Secret Book of John (The Nag Hammadi Scriptures) kautta. The Fall of Sophia kertoo kuinka Jahve oli antanut Viisauden hengelle (kreikaksi Sophia ) mahdollisuuden luoda. Siten paholaisen eli Yaldabaothin luominen ei sinällään ollut erehdys. Totta on toki se, että hän ei kertonut aikeistaan Jahvelle. Sophialle oli tullut valtava halu luoda hyvää. Toisin kävi. Jahve voi luoda ajatuksiensa kautta yksin ilman naispartneria. Viisauden henki oli kyllä itse Jahven luoma, mutta hän ei olisi saanut luoda ilman Jahvea.

Miksi Sophia sitten loi? Pimeys, joka oli syvyyksien päällä (1. Moos. 1:2) sai aikaan Sophiassa tämän voimakkaan halun luoda heti. Hän ei jaksanut odottaa Jahven lupaa. Näinhän paholainen ihmisenkin kanssa toimii. Sillä on kiire.

Minun henkeni oli maailmojen alussa ehdottanut, että luodaan maailma, jotta paholaisesta, Yaldabaothista, päästään eroon. Jahve suunnitteli sen käytännössä, miten se toteutettiin. Yaldabaoth pystyi luomaan itselleen hallitsijakunnan, enkelit, joissa oli pahoja henkiä. Kaikki ne sammuivat lopulta pois. Jahve ei voinut itse luoda Yaldabaothia, koska Hän luo vain täydellistä ja ihanaa.

Sophia siis kykeni luomaan ajatuksiensa kautta olion, josta tuli Yaldaboth. Jahve kyllä tiesi koko ajan, miten tässä käy. Herran Jeshuan positiivinen mielipide Sophiasta käy myös ilmi teksteissä. Jahve testaa jatkuvasti kaikki henget ja ihmiset. Tässä Hän testasi Viisauden hengen. Huomaatko, että otsikossa Sophia Repents sanotaan, että vaikka Sophia oli ”tietämättömyyden pimeydessä”, jonka pahuus sai aikaan, niin hän kykeni silti jo katumaan ja häpeämään. Lisäksi paholainen vei paljon hänen voimiaan, jotka hän oli luomisessa saanut. Sophia rukoili voimallisesti, hänelle annettiin anteeksi ja hänen voimansa ennallistettiin. Pimeys pystyi siis sokeuttamaan jopa Viisauden hengen. Onko ihme, jos jokainen ihminen sokeutuu pahan henkivallankin edessä yhdestä kolmeen kertaan, kun ylemmät Viisauden hengetkin lankeavat? Jahvella on kuitenkin aina kaikki hallussaan. Hän tietää jo ennalta lankeemuksesi, kuten onnistumisesikin. Tärkein asia tulee Sophiankin tilanteessa esiin hänen langettuaan: hän katui ja rukoili apua. Entä sinä, miten sinä toimit vastaavassa tilanteessa?

Pyhän Hengen lisäksi meissä on taivaassa muitakin henkiä. Yksi näistä on Sophia eli Viisauden henkiolento. Viisauden perusta on laupeus, vanhurskaus, ylipäätään kaikenlainen hyvyys. Nämä henkiolennot ovat syntyneet Jahven ajatusten ja Pyhän Hengen kautta kuten miespuoletkin. Viisauden henki toimii ihmisessä, kun hän toimii Jahven lakien ja säädösten mukaisesti. Tämä henki on itsenäinen olento ja toimii ihmisessä vain, kun se sopii hänelle itselleen. Kun saat tämän hengen, niin hän on sinun Viisautesi. Olen ymmärtänyt niin, että tämä henki ei näyttäydy fyysisin silmin näkyvänä, kuten eivät muutkaan henget. Tosin taivaassa sekin on mahdollista. Kerron vielä sen, että koska Ralf K:n omaan luontoon kuuluu jo viisaus, niin hänellä ei ole erillistä Viisauden henkiolentoa. Jahve halusi kuitenkin, että myös me kaikki saamme paljon henkiolentoja avuksemme, jotta meistä tulee Herran kuvan kaltaisia. Jokainen meistä haluaa toimia Jahven lakien mukaan jo taivaassa.

En tiedä tämän enempää henkiolennoista. Aion tutkia kyllä vielä asiaa. The Nag Hammadi Scriptures kertoo heistä kyllä vielä enemmänkin.