Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Miksi Mooses löi kalliota? 2(3)


...Jatkuu edelliseltä sivultaMitä tapahtui Johanneksen elinaikana, että hän ei saanut taivaan avaimia haltuunsa? Tuli este, johtuen ihmisistä, joissa oli pahoja henkiä. Jeshua tiesi jo, että hän lyö paholaisen mennen tullen. Sitten tuli ihmisiä, jotka päättivät jatkaa paholaisen työtä. Moni halusi olla oman itsensä herra, mutta heistä tuli hyvä saalis pahoille henkivalloille. Ihminen olisi halunnut hallita ja varjella maata yksin, mutta ihminen ei ole mikään voima. Kun ihmiselle ei kelvannut tehdä yhteistyötä Luojansa kanssa, niin se tahtomattaankin tuli valinneeksi pahan henkivallan.

Loppujen lopuksi Jahvelle sopi se, että Hän tulee maailmaan myöhemmin. Minulle on myös kerrottu, että sieluni ei halunnut tulla maailmaan kuin vasta v. 1961, koska maailman tilanne oli, mikä oli. Lisäksi sieluni oli sanonut: ”Katso, mitä he tekivät rakkaalleni, Jeshualle…mitä he sitten lainkaan tekevät minulle?” Meidän syntymisemme maailmaan oli kuitenkin välttämätöntä senkin vuoksi, että saamme ruumiin. Sen voi saada vain maailmassa.

Jahve tietenkin näki, mitä tulee tapahtumaan, mutta mikä oli se Johanneksen koetinkivi, jolloin hän ei saanutkaan taivasten avaimia haltuunsa? Hän siis lankesi, kuten Mooseksellekin kävi. Johannes luotti ihmisiin. Hän oli luottanut myös Juudakseen, kunnes Juudas paljastui tuomalla miesjoukon pidättämään Jeshuan. Johannes katsoi ihmisiä oman puhtaan sydämensä kautta. Hän ei uskonut kenestäkään lähtökohtaisesti pahaa. Hän rakasti ihmisiä.

Johannes oli Jeshuan serkku ja tunsi hänet pienestä pitäen. Johannes oli myös puhdassydäminen. Hänen sydämen tilansa oli oikea. Johannes on jo taivaan valtakunnan täysvaltainen jäsen. Hän toimii näkymättömässä taivaan ja maailman hyväksi. Milloin hänen oli mahdollista saada taivaan avain? Hän eli noin 100-vuotiaaksi. Taivaan valtakunta oli keskellämme koko sen ajan, koska Jahve oli hänen sydämessään vaikuttamassa asioihin.

Ralf K. sanoo, että tässä on muutakin. Yritän taas selvittää asiaa. Lähden aivan tyhjästä liikkeelle. En voi itsessäni tietää mitään. Katsotaan, miten mieleni resonoi Ralf K:n kanssa. Hän tietenkin mittaa minuakin: mitä oivallan?

Yritän nyt miettiä tässä yhteydessä Moosesta. Herra antoi Moosekselle ohjeen, miten hän saa vettä kalliosta eli vain sanan voimalla. Sitten paha henkivalta sai voiton. Yksi suuri syy voi olla se, että hän ei tiennyt mitään ajatuksiinsa tulevista pahaa tarkoittavista ihmisistä. Tietoisuus siitä auttaa pitämään tunteensa hallinnassaan, jos tuntemukset ovat negatiivisia. Positiiviset tuntemukset tulevat, kuten kaikki hyvät lahjat, taivaalliselta Isältä.

Johannekselle on siis tarjottu jokin suuri edistysaskel Herrassa, mutta se on edellyttänyt mielen hallintaa ja Herran käskyjen noudattamista sekä sydämen oikeaa tilaa. Johanneksella oli tämä kaikki. Ja samalla, kun kirjoitan tätä, niin käsitän jotakin aivan selvästi. Tämä juuri tulee kohtaamaan minua vielä. Se on edessäpäin. Miten minun käy? Saanko taivaan valtakunnan avaimet?

Sitten Johannes puuttuu asiaan, koska en kerta kaikkiaan voi ymmärtää, mitä tässä voi olla takana.

”Minä Johannes kerron tämän. En miellyttääkseni jumalia, enkä sinuakaan Sirkka, vaan itseni tähden, minä tämän julkistan. Eräänä päivänä, olen noin 20-vuotias, minulle tulee outo tilanne. Satun törmäämään mieheen, joka sanoo tuntevansa Jeshuan. Hän sanoo minulle, että Jeshua on Messias. Ei voi olla, ajattelen minä. Minä tunnen hänet. Hän on aivan tavallinen nuori mies. Ei mikään profeetta, ei mitään erityistä, ihan tavallinen mies. Tilanne menee ohi. Muistan sen vasta myöhemmin jo Jeshuan kuoltua. Tulee toinen tilanne: sama mies tulee vastaani kadulla. Hän sanoo: ”Olen tavannut Messiaan, hän on luonani Mesopotamiassa. Lähdetkö mukaani?” Kyllä toki, sanon minä ja lähden siltä istumalta. Mitä Mesopotamiassa oli? Ei mitään. Paholaiset halusivat minut pois Jerusalemista. Mitä Jerusalemissa sitten tapahtui silloin, kysyt sinä, Sirkka. Ei mitään erityistä, koska en ollut siellä. Tilanne meni ohi. Sain myöhemmin tietää, että Messias olisi ollut siellä, mutta siellä ei ollut vastaanottajaa eli minua. Tästä sinun Sirkka pitäisi käsittää, mistä on kysymys.”

Miksi Johannes lähti heti Mesopotamiaan? Hän lähti innoissaan, koska hän rakasti ja rakastaa Jeshuaa. Tietenkin hän lähti. Lisäksi hän oli nähnyt tämän kyseisen miehen jo aikaisemmin ja luotti, että tämä on nyt varmaa tietoa. Taivaan avaimen saanti oli siis mission impossible.

Minulle tulee tästä Johanneksen kertomuksesta mieleen Jeshuan sanat:

Luuk. 17:23 Teille sanotaan silloin: 'Hän on tuolla', ja: 'Hän on täällä', mutta älkää lähtekö minnekään, älkää juosko perässä.

Samoin alla olevat jakeet:

Luuk. 17:20-21 Kun fariseukset kysyivät Jeesukselta, milloin Jumalan valtakunta tulee, hän vastasi: "Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voidaan tarkkailla. Eikä voida sanoa: 'Se on täällä', tai: 'Se on tuolla.' Katsokaa: Jumalan valtakunta on sisäisesti teissä."

Jeshuan olisi tietenkin pitänyt tulla Jerusalemiin, koska Raamatussa kerrotaan, että kun Ihmisen Poika palaa toisen kerran, niin hänen ”jalkansa seisovat” (his feet shall stand) Öljymäellä.

Sak. 14:4 Hän seisoo sinä päivänä Öljymäellä, joka kohoaa Jerusalemin itäpuolella. Ja Öljymäki halkeaa kahtia idästä länteen, toinen puoli vuoresta väistyy pohjoiseen, toinen puoli etelään, ja välille syntyy valtaisa laakso.

Minulle tapahtui kerran niin, että olin eräässä kirkon tilaisuudessa. Se tapahtui ulkona, oli kesäinen päivä. Käsitin yhtäkkiä, että ympärilläni oli näkymättömissä käynnissä henkivaltojen taistelu. Joku ryntää luokseni ja vajoaa maahan takanani. Hän on haavoitettu. Kyseessä on Johannes. Ymmärrän kaiken Herran armosta, vaikka sitä ei kukaan minulle sanoin sanonut. Sitten hän kömpii pystyyn ja menee sisälle minuun. Se käy helposti. Tiedän, että hän meni minun sisimpääni, vaikka en sitä tuntenutkaan nahoissani. Sitten hän tulee ulos minusta. Hän nauraa,  tervehtii ja halaa miestä, joka ilmaantuu jostakin viereeni. Se on Ralf K. Tilanne on ohi ja Johannes on aivan kunnossa.

Tästä päättelen, että näkymättömissä oleva Herra Jeshua olisi voinut tulla ulos Johanneksen kautta ja tulla näkyväksi, mutta paikan piti ehdottomasti olla Jerusalem. Nyt alan ajatella, että kaikki uskovat ihmiset pääsevät totisesti minun kauttani taivaaseen, näkymättömään. Paitsi ei-uskovat, he eivät pääse. Se on testattu ja he törmäävät minussa kuin kiviseinään. Sinä, jolla on yksikin paha henki, et pääse mukaan. Kiviseinä on sinullakin vastassa. Sinä et usko enää Herraan, vaan paholaiseen. Vain toista voi rakastaa ja toista halveksii. Sinä halveksit Herraa.

Olen nähnyt kaksi kertaa näyn vesiröykkiöistä molemmilla puolillani, mutta voi olla, että tämä minun kauttani taivaaseen pääsy tapahtuu sitten tuolla yläilmoissa, kun sielumme nousevat taivaalle Mestaria ja ylienkeliä vastaan. Oli, miten oli, se käy kuitenkin helposti, koska Herra on kaiken valmistanut meille etukäteen.

Kolmas ässä olen siis minä (Sirkka Somela) ja Ralf K. Tiedän, tiedän…tuntuu itsestänikin vaikealta kirjoittaa tällaista, mutta mietin asiaa niin, että olen nähnyt näkyjä, jotka viittaavat aina tähän samaan. Saanko tehdä työni rauhassa ilman halveksuntaa ja ilkkumista? Riittää, kun paha henkivalta on koko ajan kimpussani päivin, öin. Pitääkö teidänkin olla? Sillä on jokin suuri merkitys, että ihminen tekee aina oikein tässä syntiinlangenneessa maailmassa ja saa johdattaa meidät kaikki Kotiin. Haluaisin, että tulee osoitetuksi, että jopa ihminen pystyi tässä syntiinlangenneessa maailmassa, jossa koin aina olevani muukalainen ja monesti hukassa itseltäni, luovimaan labyrintissäni kuitenkin perille. En tiedä olisinko selvinnyt ilman Ralf K:n johdatusta ja tukea. Hänen kauttaan löysin lopulta taivaan, itseni, sieluni, valaistumisen, Raamatun ihmeelliset jakeet, onnen, ilon ja rakkauden. Hänet.

Mennään tässä välissä jakeeseen 4. Moos. 20:24:

"Aaron otetaan pian isiensä luo. Hän ei pääse siihen maahan, jonka minä annan israelilaisille, koska te ette tinkimättä täyttäneet minun käskyäni Meriban vesipaikalla."

King James käännös käyttää sanoja: You rebelled against my word. He siis kapinoivat ja niskuroivat Herraa ja Hänen sanaansa vastaan. Aaron teki suuren synnin. Oletko koskaan pysähtynyt näiden jakeiden äärelle, kuinka kovat ne ovat? Miksi yksi tapahtuma sai Herran sanomaan nämä sanat? Keneen ihmiset, joissa on pahoja henkiä iskevät kyntensä? He iskevät Jahven luotettuihin palvelijoihin. Kehen erityisesti? Sellaisiin, joiden sydämen tila oli aikaisemminkin antanut myötä. Muistatko kuinka jo siinä vaiheessa, kun Herra kutsui Mooseksen työhönsä palavassa pensaassa, Herra vähän suutahti Moosekselle. Mooses oli niin nöyrä, eikä luottanut itseensä. Se on Herran kasvatuksen tulosta, mutta sillä on kääntöpuolensa: itsearvostuksen puute, jonka tosin Herra sitten aikanaan kasvattaa toiselle perustalle, nimittäin totuudelle. Mooseksen oli tarvinnut tyhjentyä ensin itsestään, jotta Herra voi hänet ottaa palvelukseensa. Miksi Herra suutahti? Koska Hän näki ennalta, mitä Aaron saa aikaan. Muistat tietenkin kultaisen vasikan. Muistat Mirjamin kapinoinnin, jossa Aaron oli mukana. Nyt tapahtui suuri kaatuminen pahan henkivallan edessä.

Mietin taas vähän. Kansa oli valittanut vedestä ennenkin ja ruuasta ja mitä milloinkin. Missä Aaron oli, kun Mooses suuttui? Hän oli se, joka pauhasi Moosekselle, oma veli. Kun loppusuora häämötti edessä – tie kohti Luvattua maata, niin ihminen reagoi eri tavoilla. Ihminen pelkää muutoksia. Erämaassa oli omat vaikeutensa, mutta oliko sittenkään tästä kysymys?

Jos ei ollut, niin mistä sitten? Juutalaisessa kulttuurissa on esikoisella merkittävä asema. Aaron oli vanhin. Mooses oli pikkuveli. Aaronilla olisi ollut juutalaisen perinteen mukaan perheen johtoasema, häntä piti kunnioittaa ylitse muiden perheessä. Tästäkään ei näytä olevan kysymys.

Aaronhan oli ylipappi. Se oli hyvin korkea arvoasema. Mitä ylipapista sanottiin?

3. Moos. 21:10 "Ylipappi on sukunsa joukossa korkein: hänen päänsä on voideltu pyhällä öljyllä, hänet on vihitty virkaansa ja puettu pyhiin vaatteisiin. Hänen ei sovi surun merkiksi avata hiuksiaan levälleen eikä repiä vaatteitaan.”

Aaron ei pystynyt hillitsemään itseään, mutta se oli ylipapin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Hän edusti Herraa. Hän ei saanut edes surun merkiksi osoittaa tunteitaan liikaa. Ilmeisesti Aaronin mitta tuli täyteen jatkuvien valitusten vuoksi ja hän meni liian pitkälle agiteeraamalla pahan olonsa vuoksi myös Moosesta.

Mitä Mooseksen olisi pitänyt huomioida? Hänen olisi pitänyt ensin rukoilla ja rauhoittua, ennen kuin toimi. Olen itsekin oppinut vasta kantapään kautta, että kehenkään ihmiseen ei voi luottaa, vaikka tuntisit hänet vuosikymmeniä ja joka päivä olisit hänen kanssaan tekemisissä, vaan on vain yksi, johon luotat: Herra. Tällaiset tilanteet tulevat kuitenkin yhtäkkiä ja toimit parhaan kykysi mukaan. Lisäksi tätä parivaljakkoa ympäröi koko pahan henkivallan pahimmat roistot.

Aaron tiesi kaikki käyttäytymiskoodistot, koska hänen kaksi poikaansakin rikkoivat niitä ja menettivät henkensä. Herra ei voi sietää syntiä lähellään. Eikä ainakaan ylipapilta. Hän rakastaa ihmistä, siksi Hän suuttui, koska Hänelle ei annettu muuta mahdollisuutta kuin ottaa ylipapin virka Aaronilta pois ja siitä seurasi vielä kuolemakin. Aaronilla ei ollut koskaan itsellään ollut pahoja henkiä, ja hän uskoi Herraan ja rakasti tätä. Hän pääsi kyllä taivaaseen. Siitä ei ollut kysymys, vaan siitä, että näin oli pakko toimia. Kansa ei sitä paitsi saanut nähdä, että ylipapin virassa voi olla sellaista syntiä tehnyt, joka ei ylipapin viran vaatimuksia täytä. Tämän vuoksi Aaron joutui luovuttamaan ylipapin vaatteensa ja hän kuoli (jae 28.).

Aaronin tilanteen analysointiin vaikuttaa jae 8. Herran yritys oli kyllä parantaa Aaronin ja Mooseksen kuvaa kansan silmissä. Jakeessa 8. korotetaan Mooses kuitenkin Aaronin ohi, koska Herra sanoo Moosekselle: ”Ota sauva…sinä saat veden pulppuamaan kalliosta…” Vaikka Mooses ja Aaron saavat puhua molemmat kalliolle, niin juuri Mooseksen sana tehoaa ja tuo esiin Jahven voiman, ei Aaron....Jatkuu seuraavalle sivulle

(Wikipedia, ylipappi)