Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

(Movement of Jah people!) Send us another brother Moses! (Movement of Jah people!) From across the Red Sea! /Bob Marley, Exodus

Miksi Mooses löi kalliota? 3(3)


...Jatkuu edelliseltä sivultaMitä outoa on jakeissa 10 ja 11?

4. Moos. 20:10-11: Ja Mooses ja Aaron kokosivat seurakunnan kallion eteen, ja hän sanoi heille: "Kuulkaa nyt, te niskurit! Onko meidän saatava teille vettä tästä kalliosta?" Niin Mooses nosti kätensä ja iski kalliota kahdesti sauvallansa, ja siitä lähti runsaasti vettä, niin että kansa ja sen karja saivat juoda (-38 käännös).

Joissakin käännöksissä jakeessa 10. on kirjoitettu Mooses kysymyksen esittäjäksi. Toisissa käännöksissä on käytetty persoonapronominia, jolloin ei ole aivan selvää, kumpi tämän lauseen sanoi. Otaksuttavasti se on kuitenkin ollut Aaron. Aaron oli ihmisenä riippuvaisempi kansan mielipiteistä kuin Mooses. Mooses seurasi tarkemmin Herraa. Ralf K. vahvistaa minulle, että tulkintani on oikea.

Näkymättömissä oli kova taistelu, koska nyt oli kyse suurista asioista. Kansa oli monesti tuonut ilmi pettymyksensä ja nurisi jatkuvasti. Sen vuoksi Aaron suuttui kansalle ja jätti epähuomiossa huomioimatta asemansa ylipappina. Se oli arvokas pesti, jossa käytös oli tarkoin säädelty.

4. Moos. 20:24 mukaan Herra kertoi näiden tapahtumien jälkeen, että Aaron otetaan pois esi-isiensä luokse johtuen ylipapin aseman väärinkäytöksistä. Aaronin työ tuli päätökseen maailmassa ja matka taivasta kohti alkoi. Tiedän, että Aaron rakasti Herraa, mutta hän oli myös jo iäkäs ja väsynyt. Huomaatko, kuinka Herra testasi Aaronia kuolinpäivään asti? Huomaatko kuinka Aaron ei kyseenalaistanut Herran päätöstä? Hän ei nurissut ja voivotellut, miksi hän ei pääse Luvattuun maahan. Hän tiesi. Sen testin hän kyllä selvitti hienosti.

Jakeen 11 mukaan se oli Mooses, joka iski kahdesti kalliota sauvallaan. Hän iski kalliota jopa kahdesti. Niilin virtaa hän kosketti sauvallaan kerran. Myös aikaisempi veden virtaus kalliosta oli aiheutunut vain yhdestä iskusta. Katsotaanpa, mitä numero kaksi tarkoittaa numerologiassa. Lukua kaksi voidaan pitää eripuraisuuden vertauskuvana, kun taas yksi on yhteyden ja rauhan symboli. Kaksi kuvastaa vastustusta ja vihollisen työtä (http://www.kolumbus.fi/gematria/lukuja.htm).

Mooses oli tottunut käyttämään sauvaansa, jossa oli Jahven voima. Mietin vähän tätäkin asiaa. Oliko se uskon hyppäys liian suuri, kun hänen piti vain pyytää kalliota antamaan vettä? Vai odottiko hän vähän aikaa, kun Aaron kysyy, että toimiiko sanan voima? Ja hän otti sauvan, koska mitään ei tapahtunut? Mikä tässä meni vikaan? Herra antoi ohjeen, millä vettä saa kalliosta ja juuri sitä sanamuotoa olisi pitänyt käyttää. Kysymysmuotoon puettu sana ei ollut kelvollinen. Aaron häpäisi tällä Herraa. Miksi, kysyy Ralf K. minulta. Mikä Aaronin kysymys olikaan? Onko meidän saatava teille vettä tästä kalliosta? Tästä kysymyksestä saa sen käsityksen, että Aaron ja Mooses saavat vettä kalliosta, kun tosiasia oli se, että Herra sen veden sai kalliosta pulppuamaan. Ei sauva ole mitään, vaan se voima, jonka Herra siihen vuodatti. Sitä paitsi se olisi ollut valhe ja paholainen on valheen isä. Sen lisäksi totuus on Hänelle perusprinsiippi. On myös niin, että Herra ei anna kunniaansa muille.

Mikä tässä Aaronin kysymyksessä on vielä vikana? Herra ei suinkaan halkonut hiuksia tässä kohden, vaan Aaronin sydämen tila tuli tässä ilmi. Täytyy myös ymmärtää se, että tällaisissa haastavissa tilanteissa juuri ihmisen tosiasiallinen sydämen tila saadaan mitattua. Kymmeniä vuosia erämaassa niskuroivan ja valittavan kansan kanssa, jotka joutuivat jättämään kaiken taakseen. He kaipasivat monesti asioita Egyptistä ja tuttaviaankin. Huomaatko, miten haastavaa kaikki oli? Herra sanoi itsekin, että Hän tuhoaa koko kansan. Tosin Hän ei koskaan olisi sitä tehnyt, vaan Hän testasi Moosesta, mitä mieltä Mooses siitä oli. Mooses selvisi hienosti, eikä halunnut antaa kansaansa kuoleman omaksi, vaikka joutui usein tuskittelemaan sen kanssa. Lisään vielä sen, että molemmat miehet, Mooses ja Aaron, olivat iäkkäitä ja Herra otti sen toki huomioon.

Herra on tarkka lakinsa noudattamisesta. Molemmille miehille tuli kuolemantuomio. Aaron lähti ensin esi-isiensä luo. Sitten Mooses. Miehet eivät kyseenalaistaneet Herran päätöstä. He tiesivät, että se on oikein. He tiesivät kompastuneensa pahoin. Se on ollut aikamoinen näky: Aaron huutelemassa kansalle kiukkuisin sanakääntein. Mooses kiukustuneena vieressä. Paha henkivalta riemuitsi. Oliko Herralle suuri pettymys se, kun Mooses ja Aaron lankesivat? Herra rakastaa kaikkia ihmisiä yli oman itsensäkin, eikä siihen tunteeseen voi liittyä pettymyksen tunne. Totta kai Hän oli kuitenkin pettynyt tilanteeseen. Tosiasia oli, että Jahven kansan elämä olisi helpottunut huomattavasti tulevaisuudessa ja Hän olisi saanut olla heidän Kuninkaansa ja neuvoa ja opastaa heitä sekä pitää huolta heistä kouriintuntuvammalla tavalla. Palaan tähän hetken päästä.

Hänestä oli varmasti suurenmoista nähdä se suuri kehitys, mikä tapahtui Aaronissa ja Mooseksessa. Kyllä Hän kaiken näki jo ennalta. Nämä miehet pärjäsivät itse asiassa hienosti tämän maailman kisassa. Herra testasi myös ihmiset, joissa oli pahoja henkiä. Hän testasi kansan kokonaisuudessaan. Hän testaa aina kuolemaan asti ihmisen sydämen tilan.

Kaksi ihmistä pois johtopaikoilta. Ketkä tilalle? Jahve oli pikku hiljaa kasvattanut itselleen mieluisan miehen, Joosuan, Mooseksen tilalle. Mooseksen ruumista ei koskaan löytynyt. Hänet nostettiin taivaaseen. Herra rakasti häntä. Häntä tarvitaan vielä jatkossa. Hän saa olla mukana Ilmestyskirjan mukaisissa tapahtumissa. Ylipapiksi tuli Aaronin poika Eleasar. Näetkös, että on myös niin, että Mooses ja Aaron saivat työnsä tehtyä, heidän oli aika päästä lepoon esi-isiensä luo taivaaseen. Oli uusien miesten vuoro näyttää kykynsä. Herra oli kasvattanut heidätkin kovissa paikoissa.

Minun suhteeni on samoin. Kun tietty, ennalta määrätty tehtäväni, on tehty, niin minun on aika lähteä taivaaseen. Tiedä se, että meillä kaikilla on oma tehtävämme. Voi, kunpa me ymmärtäisimme noudattaa Ralf K:n kehotuksia, koska muuten hän ei voi käyttää meitä. Hän tietysti tietää sen ja ottaa jonkun muun tilallesi. Älä anna kenenkään tulla viemään sitä työsarkaa pois silmiesi edestä vain sen takia, että olet liian mieltynyt maailmaan, etkä haluaisi mistään luopua. On näet niin, että jos et luovu mistään, et saa myöskään mitään uutta tilalle. Mene rohkeasti kohti kärsimyksiä, jos ne on sinulle annettu, koska suuresta pahasta seuraa aina suurta hyvää. Jos Herra sallii sinulle kärsimystä, niin sillä on aina hyvä tarkoituksensa. Se on tullut minulle vielä selvemmäksi viime aikoina. Voi minua (Sirkkaa) vielä kaksi vuotta sitten! Elinkö edes silloin? Missä oli ilo ja tyytyväisyys elämään? Olin kuin kasvoton Ninni. Kadoksissa itseltäni. Sitten jätin kaiken, mikä minua sitoi. Sain kaiken ja enemmän, mitä olin koskaan unelmoinut. Sain omanarvon tunteeni takaisin. Elämä näytti runsaat värinsä. Opin nauramaan uudelleen. Siksi kehotan sinua rajuihinkin ratkaisuihin, mitä Ralf K. sinulle sanoo, koska hän tietää, mikä sinulle on hyväksi. Voit luottaa häneen täysin. Älä elämää pelkää. Pelkää sitä, että pidät luonnollisena pahaa oloasi. Ihmisen pitää nauttia elämästä, elämään kuuluu värit, ei harmaus. Elämään kuuluu se, että kaikki kiinnostaa ja innostaa.

Raamatun jakeet ovat aivan erityisiä. Yleensä jokaisella sanalla on jokin syvempi merkitys. Yhtäkkiä alan taas miettiä. Paha henkivalta oli varma voitostaan. He olivat tehneet sopimuksen Herran kanssa. Jos Mooses olisi käyttänyt sanan voimaa, eikä sauvaansa, niin millainen olisi ollut hänen ja kansan kohtalo? Tämä jae on tietenkin myös metafora. Kalliosta olisi tietenkin tullut vettä. Mutta mitä vielä? Herra olisi antanut Pyhän Hengen kasteen koko tälle joukolle. Aivan kuten tapahtui alkuseurakunnankin aikana, kun tuliset kielet tulivat päitten päälle ja he puhuivat kaikilla mahdollisilla kielillä.

5. Moos. 28:1 "Jos kaikessa tottelette Herraa, Jumalaanne, ja tarkoin noudatatte hänen käskyjään, jotka minä teille annan, niin Herra asettaa teidät maan kaikkien kansojen yläpuolelle.

Taivas olisi laskeutunut Herran kansan keskuuteen. Aivan samoin kuin Koorahin väki putosi manalaan, niin samoin taivas olisi tullut nyt heidän keskuuteensa vastakkaisena voimana. He olisivat jatkaneet iloisina matkaansa kohti kotia, Luvattua maata, joka olisi ollut ikuisesti heidän. Jakeen 17 mukaisesti se totisesti olisi ollut ”Kuninkaan valtatie.” Kuningas olisi ollut heidän kanssaan kouriintuntuvalla tavalla. Kukaan ei olisi edes uskaltanut sotia heitä vastaan. Ei olisi ollut juutalaisvainoja, diasporaa, joukkosurmia. He olisivat saaneet elää rauhassa. He olisivat olleet Herran suojelema pyhä kansa. Mutta kuten jae 21 sanoo: he kääntyivät toiseen suuntaan. Näetkö kuinka kauaskantoisesti vaikutti paholaisten toiminta jo erämaassa?

Matt. 5:14 ”Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella.”

Mieti, mitä olisi tapahtunut, jos Mooses ja Aaron olisivat onnistuneet toimimaan Herran ohjeiden mukaan ja Jahven kansa olisi asunut Kanaanin maassa, nykyisessä Israelissa? Katsotaan vielä Raamatusta, kuinka suuren alueen Herra oli luvannut israelilaisille.

1. Moos. 15:18 Sinä päivänä Herra teki Abramin kanssa liiton ja lupasi hänelle: "Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan Egyptin rajapurosta Eufratin suureen virtaan saakka.

Jahven kansan Kuningas olisi ollut itseoikeutetusti Herra itse. Hän olisi syntynyt maailmaan sitten, kun se olisi ollut ajankohtaista. Olisikohan se ollut jo aikaisemmin, kuin nyt tapahtui? Olisiko kansa tunnistanut sitten paremmin ruumiillistuneen Messiansa?

Jahven kansa olisi ollut esikuvana pyhästä elämästä. Me olisimme nähneet heidän valonsa. Olisimme halunneet olla heidän kaltaisensa. He olisivat pärjänneet kaikessa, koska Jahven siunaus olisi ollut heidän päällään. He olisivat loistaneet kuin tähdet taivaalla tämän kieroutuneen ja turmeltuneen sukukunnan keskellä (Fil. 2:15).

Maailmassa olisi edelleen syntynyt poikia ja tyttäriä, mutta olisiko heidät koeteltu eri tavalla? Ihan näin pitkälle ei olisi ainakaan tarvinnut mennä, mutta ihminen valitsi vaikeamman tien. Tiedätkö, kuinka paljon kaikkina aikoina on ollut ihmisiä, jotka ovat valinneet paholaisen? Jopa 80%. Me voimme syyttää vain itseämme. Herra on koko ajan antanut neuvoja, mutta ihminen valitsee. On käynyt ilmi, että se tie, minkä suostuin kulkemaan, on hyödyttänyt paljon myös muita ihmisiä. Mitä yhteisöllisyys sinulle merkitsee? Et ole yksinäinen saareke aavalla merellä, vaan me olemme yksi. Sinun valintasi vaikuttaa kaikkeen. Ihminen valitsee liian usein helpoimman tien, joka osoittautuu ohdakkeimmaksi tieksi kulkea. Sen sijaan, jos valitset ristin ja kärsimysten tien, Jahven johdattamana, niin saat tien kulkeaksesi, jossa on Hänen suojeluksensa ja kuitenkin omat ylämäkensä. Paha henkivaltakin käy ärhäkkäämmin kimppuusi. Tosin Herran siunaava käsi on pääsi yläpuolella. Rukoile, että tuntisit Hänen läsnäolonsa, niin kaikki on helpompaa kestää. Ristin tie loppuu kuitenkin aikanaan ja sitä seuraa tie, jota onkin helppo käydä. Sitä käydään yhdessä Ralf K:n kanssa.


Jälkikirjoitus 30.11.21: 
Tiedätkö, tämä blogi tulee mieleeni yhä uudelleen. Siinä on vieläkin jotakin, joka vaatii selitystä. Siksi kirjoitin uuden blogin Mooses ja Ralf K.

Matt. 5:14 ”Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella.” - Tämä toteutuu vielä varmasti!