Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Herran viha iskee epäjumalan palvelukseen.

Elia: rohkeus ja pelko 1(2)


23.2.2021

1. Kun. 18-19 kertoo Eliasta, Jahven profeetasta, joka toteuttaa näytöksen, jonka suunnittelijana on Herra itse. Kristus elää hänessä. Siksi Elialla riittää uskosta johtuvaa rohkeutta ja pelottomuutta. Uskoa on huimasti enemmän kuin sinapinsiemenen verran. Näyttämölle muodostuu alttari, jonka Elia itse kasaa luonnon kivistä. Hän on latonut ne päällekkäin. Seuraavaksi hän laittaa uhrieläimen palat alttarin päälle. Sen jälkeen väkijoukossa, joka on tullut katsomaan näytöstä, kuuluu kohahdus: miksi Elia alkaa kantamaan vettä yhä uudelleen, kokonaista kolme kertaa, ja kaataa sitä polttouhrin ja puiden päälle, joiden pitäisi syttyä tuleen? Eihän puut, eikä uhrilihat voi syttyä, jos niitä vedellä kastelee ja vieläpä ämpärikaupalla?

Mikä oli Herran ja Elian tarkoitus tämän spektaakkelin suhteen? Se oli Jahven voimannäytös. Jahve halusi, että Hänen valtakunnastaan poistetaan epäjumalien palvonta ja paholaisen vaikuttama toiminta ihmisessä. Siihen aikaan oli vallassa kuningas Ahab ja hänen vaimollaan Isebelillä oli paljon vaikutusvaltaa mieheensä. He ovat näytelmän roistot ja pahikset. Heillä oli paljon siipeilijöitä ympärillään. Yes-yes miehiä ja valheprofeettoja vailla vertaa. Elia on näytelmässä yksin hyvisten puolella, Jahven mies. Se riitti silloin ja riittää nytkin. Elia toimii näytöksessä yhtenä päähenkilönä, joka on aivan rauhallinen, tyyni. Hän ottaa näyttämön haltuunsa. Kaikkien silmät seuraavat häntä. Hän on ripeä otteissaan. Hän on väkevä Herrassa. Näytelmän kulminaatiopiste on se, kun uhrilihat syttyvät palamaan suurella voimalla – tulen lieskat kurottuvat kohti taivasta kuin suuri soihtu. Ilman, että käytetään tulitikkuja. Siihen tarvitaan – ei enempää, eikä vähempää - vain Jahven voima. Näytelmän päähenkilö esittäytyy vasta nyt. Herra esittäytyy tulessa. Vesi ei voi pidättää Herran voimaa.

1. Kun. 18:38-39 Silloin Herran tuli iski alas. Se söi polttouhrin ja puut sekä alttarin kivet ja mullan ja nuoli ojasta veden. Kun kansa näki tämän, kaikki heittäytyivät kasvoilleen ja huusivat: "Herra on Jumala! Herra on Jumala!"

Herra ja Elia voittavat. Elia oli kysynyt kansalta ennen spektaakkelia: ”Kuinka kauan te horjutte puolelta toiselle? Jos Herra on Jumala, seuratkaa häntä, jos taas Baal (paholainen), seuratkaa sitten häntä! Tapahtumaa seuraa koko kansan kääntyminen Jahven puoleen. Valheprofeetat surmataan. Elialla on valtavasti voimaa. Häneen on asettunut Herran voima. Herran siunaava käsi on Elian pään päällä. Mikään ei ole mahdotonta Elialle, eihän? Hän jaksaa juosta vielä Ahabin vaunujen edessä Karmel-vuorelta Jisreeliin asti. Matkaa on yli 100 km.

1 kun 18:46 Herran käsi tuli Elian päälle, ja hän kietoi viittansa liepeet vyötäisilleen ja juoksi Ahabin edellä koko matkan Jisreeliin saakka.

Kuinka ihmeessä Elia kykenee juoksemaan yli 100 km rankkasateessa? Nyt pitää muistaa, että jos Herra pyytää sinulta jotakin, niin Hän valvoo sanaansa, että se toteutuu. Hän antaa voimaansa Elialle. Selvä se sitten on, mutta miksi hän juoksee Ahabin vaunujen edessä? Juoksisitko itse jonkun vaunujen edessä rankkasateessa? Voisi ajatella, että Elia pistää hanttiin, kun Herra ehdottaa sitä hänelle. En juokse tässä sateessa, enkä kunnioita sitä tyyppiä yhtään! sanoo Elia. Sitähän kuninkaan vaunujen edessä juoksija hallitsijalleen osoitti alamaisuutensa lisäksi. Se on kuitenkin Herran tahto ja Elia tekee sen, koska on nöyrä Jahven palvelija, eikä niin egostaan piittaa.

Ahabille on kuitenkin tärkeää se, että hänelle osoitetaan arvostusta ja kunnioitusta. Jahve on voittanut Ahabin epäjumalan, Baalin. Se on murskavoitto. Hänet on juuri lyöty – 850 Baalin ja Astarten profeettaa - on juuri tapettu. He ovat olleet Ahabin ja Isebelin hengenheimolaisia. Ahab on kuitenkin hallitsija ja Jahve haluaa, että hän turvautuisi ahdingossaan nyt vihdoin viimein Häneen ja hylkäisi Baalin kuten paikalle kerääntynyt kansa. Elia osoittaa puolestaan kunnioitustaan juoksemalla Ahabin vaunujen edessä. Hän näyttää myös mallia Ahabille, millaista on olla väkevä Jahven palvelija. Jahven halu on, että jokainen ihminen pelastuu taivaaseen uskomalla Herraan Jeshuaan. Se on selvää, koska Hän on jokaisen ihmisen luonut. Hän haluaisi, että Ahab saisi Pyhän Hengen, jotta hän voisi muuttua. Me olemme saviastioita. Me alamme muuttua heti, kun saviruukun aarre (Pyhä Henki) tulee lian ja saastan eli pahan hengen tilalle. Meissä on alun perin paha henki syntiinlankeemuksen vuoksi.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Tulee pahan henkivallan vastaisku. Elia, Jahven profeetta, pelästyy suunnattomasti. Hän pelkää henkensä edestä. Paha henkivalta painaa hänen tunnerekisteriänsä (aivoissa) alas. Hän pelkää niin paljon, että hän lähtee saman tien karkumatkalle. Hän rukoilee kyllä, mutta se ei riitä. Hän pelkää edelleen. Hän ei ota mukaansa edes rahaa, eikä ruokaa. Hän kiitää eteenpäin. Jossakin vaiheessa hän nukkuu pois uupumustaan. Hän syö sitä ruokaa, mitä huolehtiva Herra haluaa hänelle antaa, jotta hän voimistuisi ja jaksaisi jatkaa matkaa. Pelko ei väisty hänestä. Ero siihen mielentilaan, mitä hän oli tuntenut Karmel-vuorella on niin suuri, että tunteet ovat kulkeneet toisesta laidasta toiseen. Rohkeudesta pelkoon ja häväistykseen. Hän ei voi mitään itselleen, hän on kuin takaa-ajettu.

Elia kulkee 40 päivää ja yötä sen jälkeen, kun on syönyt ja juonut Herran enkelin pyynnöstä. Hän saapuu 40 päivän päästä kohteeseensa Siinain (Hoorebin) vuorelle. Tämä vuori on Jahven vuori – se vuori, jossa Mooses sai lain taulut. Ei siis mikä tahansa vuori. Elia tuntee tarvetta päästä lähelle Herraa Jahvea, turvaan. Vuorelle saapuessaan hänen pelkonsa vaimenee.


..jatkuu seuraavalle sivulle