Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Kristuksen muoto 1(2)


19.1.2021

Gal. 4:19 Rakkaat lapseni, teidän vuoksenne minun on jälleen kärsittävä synnytystuskia, kunnes Kristus saa muodon teissä.

Martti Luther sanoo Galatalaiskirjeen selityksessään näin: ”Kristityn mielen muoto on usko, se sydämen luottamus, joka tarttuu Kristukseen ja riippuu kiinni yksin hänessä, ei missään muussa. Jos sydämessä on sellainen luottamus, sydämellä on Kristuksen todellinen muoto.”

Martti Luther sanoi lisäksi: ”Jumalan muoto on sitä, että tunnetaan, ajatellaan ja tahdotaan samalla tavalla kuin Jumala.”

Jae 19 liittyy lakihenkisyyteen. Siksi Paavali puhuu kivulla synnyttämisestä. Suurin osa ihmisistä on lakihenkisiä, näin sanoo Herra. Uskoon tullessaan he ovat vielä olleet vapaita orjuudesta, mutta sitten he ympäröivät itsensä kaikenlaisilla orjuuttavilla säännöillä, jotka muistuttavat kyllä Jahven lakia, mutta niistä puuttuu ydin: sydämen tila ja luottamus. Lakihenkisyys on väkisin puurtamista ja suorittamista. Sydämen usko on vaivatonta ja helppoa: se tulee kuin itsestään ilman, että tietoisesti sitä edes ajattelet.

Gal. 5:1 Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.

Tämäkin jae viittaa siihen tosiasiaan, että kun sydämen tila on oikea, niin se riittää. Sinusta tulee Kristuksen seuraaja ja muutut Hänen kaltaisekseen. Kristus saa muodon sinussa. Lakihenkisyys ei ole enää samanlaista paholaisen orjuuttamaa elämää kuin ennen uskoon tuloa, mutta orjuutta se on kuitenkin. Se on ulkoa opittujen sääntöjen noudattamista. Maallisia lakeja noudatetaan näin, mutta Jahven lakia sydämellä. Raamatun jakeiden täytyy koskettaa sinua henkilökohtaisesti, jotta voisit muuttua. Se tarkoittaa sitä, että mietiskelet ja pohdit niitä. Ei riitä, että vain luet niitä ja opit ulkoa. Mitä hyötyä siitä on?

Jos olet lakihenkinen kristitty, niin Kristus ei saa muotoa sinussa. Hän ei saa aikaan sitä muotoa sinussa kuin haluaisi. Miksi Herran muoto pitää näkyä sinussa? Se on sinulle välttämätöntä, jotta kasvaisit ja kehittyisit hengellisesti. Kristuksessa on kaikki hyvään elämään tarvittavat ominaisuudet. Sinä saat ne armosta. Hyvät tekosi ohjautuvat sydämesi tilasta käsin. Herran muodon pitää näkyä myös, jotta saat siunauksia. Lakihenkinen kristitty lähtee pois Kristuksen aarteiden luota temppelin eteläpuolelta ulos, eikä saa siten lainkaan siunauksia, vaikka Herra niin tahtoisi (vrt. Herra ja minä 5). Miten lakihenkinen kristitty pääsisi sokeudestaan?

2. Kor. 3:18 Me kaikki, jotka kasvot peittämättöminä katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kirkkauden kaltaisiksi, kirkkaudesta kirkkauteen. Tämän saa aikaan Herra, joka on Henki.

Tässä jakeessa ei sanota, että sinä muutat itseäsi, vaan Pyhä Henki. Sinulla pitää kuitenkin olla peittämättömät kasvot. Ihminen, tämä maallinen maja eli ego, on vain tomua. Miten tomu voisi nähdä Herran syvyyden, luonnon, peittämättömin kasvoin niin, että hän itsekin muuttuu? Mitä meidän katseemme edessä oikein on? Juutalaisistakin sanotaan, että heillä on peite silmiensä edessä. Se on niin paksu, että he eivät ole hyväksyneet ilmiselvää totuutta: Herra Jeshua on heidän Messiaansa.

Mitä tämä siis tarkoittaa? Ihmisellä on luonnostaan peite silmiensä edessä ja hän on kykenemätön näkemään Herransa luonnon. Tämä torppaa kaiken kehityksen hänessä. Lähdetäänkö siitä, että miksi minä hänet näen? Kun uudestisyntyessäni aloin lukea Raamattua, niin ennen kuin lähdin tutustumaan muihin kristityihin, luin sitä melkein vuoden itsekseni. Kristuksen muodon oppii vain Raamatusta, ei toiselta kristityltä. Käytännössä olet siis vain sinä ja Raamattu. Et voi nojautua toiseen kristittyyn ja oppia Luojan muotoa häneltä. Pyhä Henki opettaa sinua henkilökohtaisesti Raamatun kautta. Raamattu on Pyhän Hengen kirjoittamaa totuuden sanaa. Se kertoo ihmeellisestä miehestä, Jeshuasta, joka syntyy maailmaan. Hän on ihan tavallinen mies, ei häntä erota muista mikään. Oma perhekään ei tunne hänen olemustaan, vaan on yllättynyt, kun hän sanoo lähtevänsä evankelioimaan kansoja. Jahve on kouluttanut häntä koko eliniän, noin 30-vuotiaana hän on valmis koetukseen: hänen on pysyttävä koko ajan ajatuksiltaan, sanoiltaan ja teoiltaan puhtaana ja synnittömänä. Hänessä on Jahven muoto. Hän oli ainut toivomme. Kukaan muu ihminen ei ole synnitön.

Kol. 3:9-10 … Olettehan riisuneet yltänne vanhan minänne kaikkine tekoineen ja pukeutuneet uuteen, joka jatkuvasti uudistuu oppiakseen yhä paremmin tuntemaan Luojansa ja tullakseen hänen kaltaisekseen.

Mikä on se mekanismi ihmisessä, että hänen sydämensä on oikeanlainen? Mikä on se mekanismi, että peite hänen silmiltään putoaa pois? Paitsi että suhde Herraan on henkilökohtainen, niin Raamatun sanan pitää puhutella ihan ensimmäiseksi sydäntäsi. Herra on sanonut, että ihmisen sydän on syntymästä alkaen vääryyden vallassa. Miten sydämen saa murtumaan ja muuttumaan? Heti kun uudestisynnyin ja tartuin Raamattuun, niin se kolahti heti ja tiesin, että tämä on se huuto syvyydestäni, johon nyt tuli vastaus. Katsoin peittelemättömin silmin Raamatun päähenkilöä Jeshuaa. Jeshua on ihminen, mutta kunnioitettavan hyvä ja rakastava kaikkia ihmisiä kohtaan. Syntisistäkin syntisin saa armon ja saa uskoa Häneen.

Jeshua pysähtyy puussa piilossa olevan Sakkeuksen luokse, jota muut vihaavat ja halveksivat sekä samoin kuin syntisten naisten luo ja usko syntyy heissä nopeasti. Miksi niin kävi, miksi he olivat heti niin valmiita tarttumaan Herran käteen? Oliko heissä sama nälkä kuin minussa? Eli rakkauden nälkä? Rakkaus kohtasi sitä tarvitsevan.

Luuk. 19:1-10 kertoo rikkaasta, publikaanien esimiehestä nimeltään Sakkeus. Hän haluaa kohdata Jeshuan, mutta pienikokoisena kiipeää puuhun nähdäkseen hänet. Puun kohdalla Jeshua yllättää kaikki kuulijansa ja ilmoittaa hänelle halunsa aterioida hänen kanssaan. Yhteinen ateria kuvasti tuohon aikaan syvää yhteyttä ja ystävyyttä. Jeshua halusi, että tämän miehen synnit sovitetaan. Sakkeus ilostuu asiasta niin paljon, että hän lupaa Jeshualle, että hän antaa puolet omaisuudestansa köyhille ja korvaa ihmisille nelinkertaisesti sen, minkä he ovat menettäneet hänen vuokseen. Mistä tällainen ylitsevuotava asenne? Se lähti Sakkeuksen sydämestä asti: hän tunsi syvää kiitollisuutta. Peite hänen silmiltään oli pudonnut pois: hän näki itsensä totuuden valossa. Hän näki myös jotakin erityistä Jeshuan olemuksessa: anteeksiannon ja rakkauden voiman. Rahan mahti hänen elämässään kuihtui pois ja tilalle tuli Jahven rakkaus.

Olemme kaikki kuulleet samarialaisesta naisesta, joka tuli Sykarin kaivolle juuri, kun Jeshua oli siellä päivän kuumuudessa. Hän myös uskoi Herraan saman tien, kun hän jutteli Jeshuan kanssa. Voit lukea siitä Joh. 4:1-42. Yhteisössään väheksytty, syntinen nainen kohtasi Jeshuan kunnioittavan suhtautumisen ja rakkauden ja iloitsi niin paljon, että unohti vaikeat tuntemuksensa muita ihmisiä kohtaan ja riensi kaupunkiin kertomaan tapaamastaan pelastajasta. Corrie ten Boom on sanonut, että ilo tunkeutuu syvemmälle kuin epätoivo. Myös edesmennyt Pave Maijanen sanoi, että kiitollisuus syrjäyttää katkeruuden. Kiitollisuudessa on valtava parantava voima. Kun Herra ottaa peitteen pois ihmisen kasvoilta, niin ihminen näkee itsensä paljastettuna, mutta silti rakastettuna. Siitä hänen ilonsa. Sinut hyväksytään taivaan perilliseksi, se on suurempia iloja, mitä voi olla. Jeshua sanoi suoran totuuden tälle naiselle, mutta hän sanoi sen Pyhässä Hengessä. Se oli kaksiteräinen miekka. Se upposi sisimpään asti, mutta samalla tuli haavojen parantamiseksi ääretön rakkaus. Siksi nainen saattoi katsoa Herraa suoraan silmiin ikävästä totuudesta huolimatta. Hän heräsi unestaan ja alkoi uskomaan Jeshuaan.

Luuk. 7:36-50 kertoo fariseuksesta ja toisesta syntisestä naisesta. Kyseinen fariseus ei toimi vieraanvaraisesti, vaan käyttäytyy huonosti Jeshuaa kohtaan. Syntinen nainen sen sijaan osoittaa rakkautensa Jeshuaa kohtaan voitelemalla hänen jalkansa kalliilla alabasteripullon öljyllä ja suutelemalla niitä sekä itkemällä kiitollisuuttaan. Nainen oli saanut kaikki syntinsä anteeksi ja hän rakasti siksi paljon Jeshuaa. Häneltä oli peite silmien edestä pudonnut pois ja hän oli kohdannut häpeänsä silmästä silmään. Monesti on niin, että jos ymmärtää syntiensä paljouden ja saa ne kaikki anteeksi, niin rakastaa myös enemmän. Kun nämä ihmiset kohtasivat Jeshuan äärettömän rakkauden ja myötätunnon, niin he vastasivat siihen samalla tavalla: suurella rakkaudella.