Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Jobin kärsimys, osa 1Miksi Job kärsi niin paljon? Miksi Jahve salli sen, että paholainen ja hänen ystävänsä kiusasivat Jobia niin paljon?

Job 1:8 Herra kysyi (saatanalta): "Oletko pannut merkille palvelijani Jobin? Ei ole maan päällä toista hänen kaltaistaan, niin vilpitöntä ja nuhteetonta ja jumalaapelkäävää, ei ketään, joka niin karttaisi kaikkea pahaa."

Tässä on pähkinänkuoressa Jobin luonne. Seuraavaksi Herra antaa saatanalle luvan koskea Jobiin kaikin keinoin jakeessa 12: "Hyvä on. Saat tehdä mitä haluat kaikelle mitä hänellä on. Mutta häneen itseensä et saa koskea." Tiedämme, että hän menetti kaiken: kaikki kymmenen lastaan, omaisuutensa ja palvelijoitansakin. Mitä Job tekee ja sanoo, kun hän menettää kaiken tämän?

Job 1:20-22 Silloin Job nousi ja repäisi viittansa. Hän ajoi päänsä paljaaksi, kumartui maahan ja sanoi: -- Alastomana minä tulin äitini kohdusta, alastomana palaan täältä. Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi!

Kaiken tämän keskellä Job ei kapinoinut Herraa vastaan eikä syyttänyt häntä. Nämä Jobin kirjan tapahtumat sijoittuvat hyvin varhaiseen aikaan eli hän oli mahdollisesti patriarkka Jaakobin aikalainen ja eli nykyisen Syyrian alueella. Täysin varmaa se ei kuitenkaan ole. Ennen vanhaan oli tapana repäistä viittaansa ja ajaa pää paljaaksi suuren surun merkiksi. Tässä -92 käännöksessä sanotaan, että hän kumartui maahan. King James käännös käyttää sen lisäksi sanaa ”worship” eli ylistää. Se on jätetty virheellisesti pois suomennoksesta. Kun ihminen on kokosydämisesti kääntynyt Herralle, niin hän ylistää Häntä myös vastoinkäymisissä. Job ei syyttänyt Herraa, ei edes kysynyt: ”Miksi tämän teit minulle, vaikka olen hurskas mies ja saanut tähän asti Sinulta paljon siunauksia?” Raamattua lukiessa tajuaa, että ammoisina aikoina oli paremmin sisäistetty Jahven kaikkivaltius. Kaiken sanottiin tulevan Hänen kädestään. Tänä päivänä se on jäänyt unholaan. Koetetaan taas muistaa, että näin on edelleen, koska Jahve ei muutu.

Jobin asenne oli hieno, kun ajattelee, että hänen menetyksensä tapahtuivat saman päivän aikana. Eivätkö nämä tapahtumatkaan murtaneet tätä ihmistä? Miksi joku ihminen nousee jaloilleen tuhon häntä kohdatessa, mutta toinen suuttuu pienestäkin, jopa kiroaa Herran? Eikö kyseessä olekin sydämen tila? Jobin sydämen tila oli erinomainen. Vanhurskas, jolla on puhtaat kädet, pitää suuntansa vakaana (Job. 17:9).


Uskottomuus – esimerkki toisenlaisesta suhtautumisesta Jahveen


Otan sitten toisenlaisen tapauksen esille, jossa sydämen tila ei ole oikea. Kerron siitä silti, vaikka voi olla, että olen asiaa jo jossakin blogissani jonkin verran käsitellyt. Vastaani tulee jatkuvasti ihmisiä, jotka ovat olleet uskossa, mutta eivät voi sietää Herran puuttumista asioihinsa. He haluaisivat toteuttaa himonsa ja mielitekonsa. Hyvin yleinen synti on 10. käskyn rikkominen: Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa. Kun sitten Herra sanoo näille ihmisille lisäksi, että heidän pitää kertoa puolisolleen väärintekonsa, niin ihminen pelkääkin puolisoaan enemmän kuin Herraa ja kieltäytyy. Miten kieltäytyminen näkyy uskon elämässä? Olen nähnyt, että jos he eivät kerro pettämistään puolisolle, niin heidän oikealla puolellaan on paholainen, eikä enää Herra. Nämä ihmiset, jotka tulevat eteeni, ovat hyvin monet ottaneet sisimpäänsä pahoja henkiä. Suuttumus on niin suuri, että he hylkäävät Herran ja valitsevat paholaisen. On käynyt niinkin, että olen poistanut ihmisestä pahat henget pois, mutta näen, että paholainen on silti edelleen henkilön oikealla puolella. Niin vakavasta asiasta on kyse.

Hyvin usein, ellei aina nykyisin on niin, että kun sanon näille miehille pettämisestä, niin saman aikaisesti avautuu yhteys myös puolison ajatusykseyteen.  Tämä johtuu siitä, koska puolisot ovat yksi ruumis. Se mitä tapahtuu toiselle, tapahtuu myös toiselle. Paholainen pääsee silloin vaikuttamaan molempien ruumiiseen. Muistathan, että ruumis on kuitenkin Pyhän Hengen temppeli (1. Kor. 6:12-20). Uskottomuus saastuttaa temppelin ja saa pahaa aikaan. Kun puoliso saa tietää miehensä pettämisestä – tai mies vaimonsa pettämisestä - niin silloin paholainen vasta häipyy ja Herra pääsee tilalle, jos tämä henkilö uudistaa uskonsa Herraan. Mieti: olet uskova ihminen ja silti paholainen ohjaa sinua, eikä Herra! Jos sinun ongelmasi on uskottomuus, niin sinun pitää mennä ympärileikkaukseen – se on vain pieni päiväkirurginen leikkaus. Tämä ongelma on yleisin syy, mikä tulee eteeni. Se on jatkuvaa Jahven lain rikkomista.

Sitten on niitä miehiä (yleensä nämä ovat kaikki miehiä), jotka kertovat vaimoilleen ja menevät leikkaukseen, koska ymmärtävät asian. Heidän sydämen tilansa on siis oikea. Mitä se tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä ymmärrystäsi, että Herra tietää, mikä on sinun parhaasi ja hyödyksesi. Se on syvää varmuutta siitä, että minä olen vain pieni ihminen, mutta Jahve suuri taivaassa. Hän on luonut minut. Hän tietää. Minä olen saviastia ja halpa sellainen. Kaiken lisäksi Hän rakastaa minua enemmän kuin itseään. Hän osaa arvioida, mikä minun ja puolisoni paras on enemmän kuin minä itse. Kun Hän ehdottaa ja neuvoo sinua, niin sinähän teet niin viivyttelemättä. Onko selvä?

Tässä 10. käskyn rikkomisessa on vielä muitakin tärkeitä tekijöitä, joista en vielä kaikista tiedä. Avion rikkomisessa on useimmiten kyse oman egon pönkittämisestä. Miksi se on pahasta? Siksi koska ego on juuri se betoniakin vahvempi kerros, mikä on sielusi tiellä. Sieluasi nujerretaan näillä tempauksilla. Etkö muista, mitä Paavali ohjeisti? Et saa kasvattaa lihaasi, koska se tuottaa kuoleman ja sotii paholaisen avulla Jahvea vastaan (Room. 8:6-7). Egoa pitää siis häivyttää pienemmäksi, eikä kasvattaa.

Otetaan vielä esille lisää ongelmia. Jos puolisosi ja/tai lapsesi eivät ole uskovia, niin heti ensimmäinen huorinteko (käytän tätä vanhahtavalta kuulostavaa sanaa tässä yhteydessä) pudottaa heidät ykseydestäsi. Se tarkoittaa, että sinä, joka olet uskossa, niin sinä saat siunauksia taivaasta, mutta puolisosi ja lapsesi eivät saa. Paitsi jos he ovat itse uskovia. Ymmärrätkö sinä asian vakavuuden? Lisäksi on niin, että eri sukupuolta oleva aviopari voi tulla taivaassa vain silloin yhteisyyskumppaneiksi toisilleen, jos he ovat uskollisia koko elämänsä ajan sekä lisäksi tarvitaan edes yksi kliimaksi suhteessa. Tähän liittyy myös suuret siunaukset sekä maailmassa että taivaassa. Myös kaikki heidän lapsensa ovat siunausten alla, vaikka eivät olisi itse uskossa. Taivaassa meillä kaikilla on toki yhteisyyskumppani.

Muista myös se, että maailmankaikkeus ei siunaa väärintekoja eli jos sinulle on käynyt niin, että et koe siunauksia elämässäsi, niin se voi johtua 10. käskyn rikkomisesta. Hoidathan asiasi kuntoon Herran ja puolisosi kanssa? Me elämme jo täällä maailmassa oppien taivaan tavoille. Nyt kun paholainen on sivuutettu, niin Jahven valta on koko ajan kasvussa. Hän tarttuu asiaan kuin asiaan omassa aikataulussaan.

Job. 36:21 Varo, älä taivu vääryyden tielle, vaikka se ehkä houkuttaakin enemmän kuin kärsimys.


Jobin tarina jatkuu..


Palataan sitten taas Jobiin. Mitä tapahtuu, kun saatana saa käydä jo hänen itsensäkin kimppuun? Miksi Herra näin teki? ”Koettelee, vaan ei hylkää Herra!” Herra tiesi tarkalleen kuinka paljon Job kestää. Hän vei Jobin äärirajoille asti. Lapset, omaisuus olivat mennyttä ja sen jälkeen vielä terveys. Kuka kestää? Kun kaikki otetaan sinulta pois, sinut riisutaan Herran edessä. Olet alaston Hänen edessään. Lakihenkisyydestäsi ei ole tässä tilanteessa mitään apua, päinvastoin. Se katkeroittaa ja vihastuttaa sinut entisestään: olet antanut Herralle niin ja niin paljon, mutta silti sinun kävi huonosti. Niin mutta kun Herra ei ole pyytänyt sinulta sitä, eikä tätä. Hän haluaa vain tietää, mitä sydämessäsi on, kun olet viety äärirajoille ja sinua on pidetty siinä jonkin aikaa, niin kyllä se totuus sinusta sieltä tulee esiin. Myös sinä saat sen tietää. Sinä kärsit, olet kuin kuumassa uunissa oleva saviastia. Mutta tiedätkö sinä oi ihminen: aina löytyy joukosta se saviastia, kuten Job, joka hohtaa valoa ihmeellistä, kun sitä uunissa kärvennetään. Silloin Jahve keskeyttää tulisen pätsin vaikutuksen ja nappaa sen jalon astian pois siitä uunista. Se on Hänen kädessään kallisarvoinen. Se on valmis kaikkeen siihen, mitä se elinympäristö tarvitsee. Saviastian ego ei ole enää välissä esteenä. Egon ruoste on poltettu pois. Ihminen kuin uudistuu, ego murenee päältä pois, mutta sisin olemus kehittyy kehittymistään. Kärsimyksen kautta myös sielu -ydinsinä – nostatetaan ylös. Se on vahva, se on elinvoimainen, siinä virtaa Pyhä Henki suurella voimalla. Se rakastaa Jahvea yli kaiken. Jos uskot, että kukaan ei voi rakastaa Jahvea yli kaiken, niin olet väärässä, etkä tunne sieluasi.

Miksi Jahve katsoo parhaaksi, että Job ja sinä kärsitte? Minulle on vasta nyt selvinnyt (8.1.2021), että se on sielun kehittämiseksi ja vahvistumiseksi, koska taivaassa sielu ei enää kehity! Ota siis kärsimys vastaan jopa iloiten, jos vain voit, sillä sen tarkoitus on hyvä iankaikkisuutta silmällä pitäen. Sinun olisi hyvä rukoilla ja pyytää, että Jahve vaikuttaa sinussa jo nyt sen ahdistuksen, mikä on tarpeen, jotta sielusi on valmis, kun Herra tulee alas taivaasta noutamaan meidät luokseen.