Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Gustave Dorèn maalaus: Jaakob painii enkelin kanssa

Jaakob ja Jumala 1(2)


1. Moos. 32:24-32
Vain Jaakob itse jäi toiselle rannalle. Siellä muuan mies paini* hänen kanssaan aamunsarastukseen saakka. [Nimi Jabbok muistuttaa heprean sanaa 'hän paini'.]
Kun mies huomasi, ettei päässyt voitolle, hän iski Jaakobia nivustaipeeseen, niin että Jaakobin lonkka nyrjähti hänen kamppaillessaan miehen kanssa.
Mies sanoi hänelle: "Päästä minut menemään, sillä päivä valkenee."
Mutta Jaakob sanoi: "En päästä sinua, ellet siunaa minua."
Mies kysyi häneltä: "Mikä sinun nimesi on?" Hän vastasi: "Jaakob."
Silloin mies sanoi: "Sinua ei pidä enää sanoa Jaakobiksi, vaan Israeliksi, sillä sinä olet kamppaillut* Jumalan ja ihmisten kanssa ja voittanut."
[Nimi Israel merkitsee 'Jumala kamppailee' tai 'Jumala hallitsee'.]
Jaakob sanoi hänelle: "Sano sinäkin nimesi." Mutta mies vastasi: "Miksi sinun pitäisi tietää minun nimeni?" Ja hän siunasi Jaakobin siellä.
Jaakob antoi paikalle nimeksi Penuel. Hän sanoi: "Minä olen nähnyt Jumalan kasvoista kasvoihin,* ja silti olen elossa."
[Nimi Penuel merkitsee 'Jumalan kasvot'.]
Aurinko nousi, ja hän jatkoi matkaansa Penuelista eteenpäin ontuen lonkkaansa. Tämän vuoksi israelilaiset eivät tänäkään päivänä syö reisijännettä, joka on nivustaipeen päällä.
Mies oli iskenyt Jaakobia tähän jänteeseen
.

Jae 24 alkaa sanoilla: Vain Jaakob itse jäi toiselle rannalle. Se tarkoittaa sitä että, kun ihminen uudestisyntyy, niin siinä ihminen ja Herra Jeesus ovat yksin kaksin. Muita ihmisiä ei voi siihen tapahtumaan osallistuakaan. Muuan mies on pre-eksistentiaalinen Jeesus. Miksi jakeessa käytetään sanaa ”painia”? Mitä tämä tarkoittaa tänä päivänä? Herra joutuu jatkuvaan otteluun ja taisteluun meidän kanssamme, kun Hän haluaa pyhittää meitä, siis muuttaa meitä enemmän sielumme kaltaiseksi, enemmän itsensä kaltaisuuteen. Hän paini Jaakobin eli Iisakin pojan ja Aabrahamin pojanpojan kanssa. Painia piti jatkaa niin kauan kunnes aamunkoitto syttyi Jaakobin sydämessä eli hän uudestisyntyi.

Jos ihminen pistää vastaan, niin Herra joutuu iskemään häneen niin kovaa, että hänen sokeat silmänsä ja kuurot korvansa avautuvat. Tämä tapahtuu helposti, koska maailmassa on niin paljon itsessään sellaista, mikä ihmisen pudottaa polvilleen. Uudestisyntymistä edeltää aina kovat kokemukset maailmassa. ”Kyllä Siperia opettaa”. Näin käy tänäkin päivänä. On täysin eri asia olla uskossa ja olla uudestisyntynyt. Uudestisyntyessä sinuun tulee valo, kuin aamun sarastus. Herra Jeesus alkaa ohjata sinua toden teolla. Hänelle kuuluu kasvatustehtäväsi, pyhityksesi. Sinä alat seurata Häntä halukkaasti. Sinä tajuat jotakin olennaista: sinut on kuin herätetty pitkästä, mustasta unesta. Elämälle tulee merkitys. Hänen nimensä on Herra Jeesus. Pyhä Henki tulee tutuksi, Hän toimii sinussa. Tästä kertoo nämä Raamatun ensimmäiset jakeet.

Jae 26(27) Mies sanoi hänelle: "Päästä minut menemään, sillä päivä valkenee." Mutta Jaakob sanoi: "En päästä sinua, ellet siunaa minua."
Tämän jakeen ensimmäinen osio viittaa siihen kuinka iso työ on saada ihminen heräämään ikiunestaan toimimaan taivaan valtakunnan täysivaltaisena kansalaisena. On mielenkiintoista nähdä, mikä on Herran reaktio: ”Olen nyt saattanut päätökseen työni (tällä erää), valo on saanut sinussa sijaa. Nyt alkaa vahvempi Pyhän Hengen työ sinussa, kalleimpani”. Jaakob ymmärtää, että hänessä on tapahtunut mielen muutos, jotakin suurta on tapahtunut hänessä Herrassa. Hän pyytää, että Herra siunaa hänet, jotta hänen kohtaamisensa Esaun kanssa menisi hyvin ja vaivattomasti.
Tämä kohta kertoo itselleni sen, että uudestisyntyessäni kuin ripustauduin Herraan. Nyt olin löytänyt jotakin, mitä sieluni oli syvyydestä syvyydelle huutanut. Reikä rinnassani kasvoi nopeasti umpeen. Jokin joka minussa oli huutanut kaipaustaan kuroutui umpeen Raamatun sanalla. Ymmärsin sen täysin ja kuin ripustauduin Herraan. Sanoin myös kuin Jaakob Herralle: ”Nyt kun olen Sinut löytänyt, niin puristan viittasi lievettä kaksin käsin, enkä irrota otettani!” Jaakob pyytää siunausta Herralta ripustautuen häneen kuin henkensä hädässä. Siltä minustakin tuntui.

Mikä johti Jaakobin uudestisyntymiseen? Miksi Herra puuttui Jaakobin tilanteeseen juuri nyt? 1. Moos. 32:6-7(8) sanoo näin: Palattuaan Jaakobin luo sananviejät kertoivat: "Kohtasimme veljesi Esaun, ja hän on nyt tulossa sinua vastaan mukanaan neljäsataa miestä." Jaakob pelästyi ja hätääntyi kovin…
Jaakob pelästyy, koska hän pelkää, että Esaulla on pahat mielessään hänen ja hänen perheensä suhteen. Esau haluaa tappaa heidät, koska Jaakob anasti häneltä esikoisoikeuden ja Iisakin välittämän siunauksen. Pelko ja hätääntyminen -mitä ne ovat? Nee Watchman, kiinalainen kristitty, sanoi sen hyvin: ”Pelko on paholaisen käyntikortti”. Se on aina sitä, koska täydellisessä rakkaudessa ei pelkoa ole (1. Joh. 4:18). Jumala on rakkaus. Siksi sinun pitää aina havahtua rukoilemaan ja kääntämään katseesi Herraan Jeesukseen, kun alat pelätä. Jumala ei koskaan saa aikaan sinussa pelkoa.

Paholainen on siis paikalla nuolineen. Mutta niin on Herrakin. Näkymättömissä on taistelu menossa. Tai itse asiassa Herran ja paholaisen taistelun kulminaatiopiste. Herra on voittanut Jaakobin sielun omakseen. Paholainen häviää. Jaakob on koeteltu. Paholainen on saanut kiusata häntä Herran antamissa rajoissa. Kiusaaminen on alkanut jo siitä hetkestä lähtien, kun Jumala ilmestyi Abrahamille aikanaan, koska myös pahan voimat kiinnittivät katseensa Abrahamiin ja hänen jälkeläisiinsä, jotta Jumalan suuri suunnitelma ei koskaan toteutuisi. Rajat ovat olleet leveät, koska Jaakobin osa Jumalan suuressa suunnitelmassa on niin iso. Jaakob on nyt hyväksytty tehtäväänsä. Herra uudestisynnyttää hänet heti, koska se on nyt mahdollista.

Jaakob on saanut erityiset siunaukset isänsä Iisakin välityksellä. Hän on tehnyt petoksen äitinsä neuvosta ja avustamana. Siunaukset tulevat viime kädessä kuitenkin Isältä Jumalalta. Hän saa suuret siunaukset, mutta myös velvoitteen olla Herran pystyvien käsien alla, kun Hän tekee työnsä Jaakobissa, jotta tästä tulee se, mihin Vanhan testamentin kirjoitukset viittaavat.

1. Moos. 28:13-15 Sitten hän näki, että Herra seisoi hänen vieressään ja sanoi: "Minä olen Herra, isäsi Abrahamin Jumala ja Iisakin Jumala.
Tämän maan, jolla sinä makaat, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi.
Sinun jälkeläisesi tulevat lukuisiksi kuin maan tomuhiukkaset, ja sinun sukusi levittäytyy länteen ja itään, pohjoiseen ja etelään.
Sinun ja sinun jälkeläistesi saama siunaus tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille. Minä olen sinun kanssasi ja varjelen sinua, minne ikinä menetkin, ja tuon sinut takaisin tähän maahan.
Minä en hylkää sinua, vaan täytän sen, minkä nyt olen sinulle luvannut."


Mikä se siunaus oli? Siunaus oli ja on Herra Jeesus Kristus, Hän on se jälkeläinen, siemen, jonka ristin työn johdosta kaikki maailman ihmiset tulevat pelastetuiksi, koska he uskovat Herraan Jeesukseen.

Herra kysyy jakeessa 27(28) Jaakobin nimeä. Jaakob joutuu vastaamaan, että hän on pettäjä. Sitähän nimi Jaakob merkitsee suomeksi (kantapäästä kiinni pitävä t. pettäjä). Herra halusi havahduttaa Jaakobin näillä sanoilla. Hän halusi antaa Jaakobille uuden nimen, joka kuvastaa häntä nyt paremmin. Hän antoi hänelle nimen Israel, joka tarkoittaa samaa kuin ”Jumala hallitsee” tai ”Jumala kamppailee”. Miksi Herra haluaa antaa Jaakobille tällaisen nimen? Jaakobin sielusta oli koko tämän ajan, kun hän oli lähtenyt kotikonnuiltaan, kamppaillut kaksi tahoa: paholainen ja Herra. Isä Jumala näki, että Jaakob oli Jumalaa pelkäävä mies ja tiesi, että Jaakob selviää koettelemuksistaan kunnialla. Isä tiesi, että Jaakob pystyy täyttämään sen, minkä Hän Jaakobille oli jo aikojen alussa määrännyt tehtäväksi. Ja Jaakob pärjää loistavasti, siihen menee aikaa 20 vuotta Labanin vallan alla, mutta lopussa kiitos seisoo ja hän pääsee maanpäälliseen paratiisiin.

Miksi Herra haluaa antaa ihmiselle nimen ”Jumala hallitsee” tai ”Jumala kamppailee”? Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Israel on maa, jota Jumala on, tästä hetkestä lähtien, aina hallinnut ja Jumala aina taistelee Israelin puolesta. Israel on Jumalan siunaama maa. Israel on se luvattu maa, jonka Isä Jumala, Kaikkivaltias, antoi iankaikkiseksi osuudeksi juutalaisille.

5. Moos. 1:8 Tämän maan minä luovutan teille. Menkää ottamaan haltuunne se maa, josta minä olen valalla vannoen antanut lupauksen teidän isillenne Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille sekä heidän jälkeläisilleen..

Palataanpa uudelleen jakeeseen 28(29) Silloin mies sanoi: "Sinua ei pidä enää sanoa Jaakobiksi, vaan Israeliksi, sillä sinä olet kamppaillut* Jumalan ja ihmisten kanssa ja voittanut." [Nimi Israel merkitsee 'Jumala kamppailee' tai 'Jumala hallitsee'.]
Kun luen näitä jakeita, niin katseeni kiinnittyy kohtaan: ”Jumala hallitsee”. Minulle on sanottu juuri nämä samat sanat maaliskuussa 2019. Vain nämä kaksi sanaa, ei muuta. Vasta myöhemmin, monen kuukauden jälkeen, ymmärsin, että olen maanpäällisessä paratiisissa. Siellä on edelleen paholainen, mutta sen puremahampaat ovat tylsät. Se ei pysty vaikuttamaan minuun mitenkään olennaisissa asioissa, koska Jumala hallitsee. Kaikki mitä minulle tapahtuu, on Jumalan kädessä. Kaikki ikävätkin asiat ovat Hänen kädessään. Se on totta ja lohdullista tietää. Häneen voi luottaa täysin, koska minun parhaani on Hänelle tärkeää ja Hän pystyy nyt sen antamaan.

Jaakob on ollut uskossa pienestä pitäen. Sitten tulee aika, jolloin hän lähtee kotoaan Beersebasta (1. Moos. 28:10). Tulee 20 vuoden ajanjakso Mesopotamiassa, jolloin häntä kiusataan ja koetellaan. Koettelemusten jälkeen hän pääsee saman tien paratiisiin, vaikka on juuri uudestisyntynyt.

Puhutaanpa taas vähän maanpäällisestä paratiisista. Sinne ei pääse tuosta vain, voin sen sanoa. Siinä mitataan se, pelkästään se, että oletko sinä kaikissa tilanteissa uskollinen ja kuuliainen Jumalalle. Ei muuta. Se on sellainen tie, että sinun todellinen luontosi tulee esille. Jumalaa ei voi huijata.
Herää kysymys: jos kerran Jumala tietää jo valintamme ja askeleemme kohdusta alkaen, niin miksi meidät pitää koetella? Koettelematon usko on epävarma: onko se uskoa ollenkaan? Toiseksi ne palkitaan, jotka ovat Jumalalle uskolliset. Juuri he pääsevät 1000 -vuotiseen valtakuntaan. Muut Herraan uskovat pääsevät Messiaan hääaterialle. No tietenkin nämä, jotka pääsevät 1000 -vuotiseen valtakuntaan pääsevät kyllä hääateriallekin. Se on mahdollista, koska me emme sitten ole enää tiettyyn, yhteen paikkaan sidottuja.

Mitä muita syitä on? Kuka on Kaikkivaltiaan Jumalan vastinpari ja vihollinen nro 1? Kuolema. He käyvät ainaista taistelua ihmisten sieluista. Kelpaako sinulle Taivas, vai haluatko mennä Tuonelaan? Kas siinäpä pulma. Hmm. mietitäänpä vähän: jos menet Tuonelaan niin siellä sanotaan olevan itku ja hammasten kiristys. Miksi näin? Sinä joudut tuleen. No mikä se tuli oikein on? Se on totuus, Jumalan totuus sinusta. Mitä pahaa olet tehnyt koko elinaikasi muille ihmisille, itsellesi, maailmalle, ympäristölle ja nyt sinulla ei olekaan sovittajaa, koska Herra Jeesus ei sinulle kelvannut. Ei kelpaa, vaikka Hän on ristillä kuollut sinun kuolemasi. Nyt joudut sitten ihan itse kohtaamaan joka ainoan syntisi Jumalan Kaikkivaltiaan edessä ja kantamaan niiden seuraukset. Mikä on synti? Se on sama kuin kuolema, iankaikkinen kuolema.
Paitsi jos ymmärrät vihdoin viimein vaihtaa puolta.

Mitä luulet, kuinka monta suomalaista on paratiisiin päässyt aikojen alusta lähtien? Sanonpa sen sinulle: vaivaiset 2000 ihmistä. Ja minä olin hurjana, kun Herra sen minulle kertoi. Tässäkö on Herralle uskolliset Suomessa koko maailman historian aikana? Ja lisään tähän vielä: siinä ne sitten ovatkin, muita ei ehdi sinne enää pääsemään. Does that ring a bell? Onko Herran tulemus lähellä vai ei? Ja muistathan, että Herra maksaa käsiesi puhtauden mukaan sinullekin palkkasi. Mitä puhtaus tarkoittaa? Sitä ettei sinun kätesi ole veressä. Ei myöskään siinä verenvuodatuksessa, mitä suusi saa aikaan.


...jatkuu seuraavalle sivulle