Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Maria, Jeesus ja Jumala, kaiken suunnittelija 2(2)


..jatkuu edelliseltä sivulta

No hyvä on, on Raamatussa sellainen kohtaus, jossa äiti ja veljet saapuvat paikalle. Jeesus on ihmisten ympäröimänä opettamassa heitä. Oma perhe tulee huolestuneena paikalle: onko poika ja veli päästään sekaisin (Mark. 3:21)? Jotakin juoruja on varmaan mennyt perheen korviin. Jotakin joka ei vastaa perheen käsitystä Jeesuksesta. Joku tulee sitten kertomaan Jeesuksellekin, että täällä ulkona odottaa sinun perheesi. Ja Jeesus vastaa vain, että se joka tekee Jumalan tahdon, on hänen veljensä ja sisarensa ja äitinsä (Mark. 3:35).

Kertomuksessa ei kerrota, että menikö Jeesus heidän luokseen, mutta se käy kyllä ilmi, että eivät he seuraa Jeesusta edelleenkään. Vasta Jeesuksen kuoleman jälkeen veljet havahtuvat sokeudestaan huomaamaan, kuka Jeesus on. Jeshua Ha Mashiach.

Jeesuksella ei siis ollut tukijaa omassa perheessä. Jeesushan oli esikoinen perheessä. Hän oli vastuussa vanhimpana koko perheestä. Hän oli perheen yksi toimeentulon mahdollistaja. Luuk. 2:51 Jeesuksesta sanotaan, että hän totteli ja oli kuuliainen kaikessa vanhemmilleen. Se on myös yksi Jumalan käskyistä eli näin oli. Mutta sitten hän räjäyttää pommin kotona: hän ei enää tee näitä töitä, mitä hänen isänsäkin teki, vaan Jumala on kutsunut hänet työhönsä: evankelioimaan juutalaisia, omaa kansaansa.

Sitten hän lähtee. Hänellä ei ole sijaa, ei paikkaa mihin päänsä kallistaisi, mutta hän lähtee silti. Hän rakastaa, kunnioittaa ja arvostaa Isäänsä kaikkivaltiasta Jumalaansa yli kaiken. Yli sen, mikä hänen lihansa on. Yli inhimillisten pelkojensa tuntematonta tulevaisuutta kohtaan. Kenelle Jeesus mahtoi ennen julistaa? Puilleko? Ei hänellä ollut julistamisesta kokemusta. Se on selvää. Hänen mielessään risteilee kaikenlaista. Hänen pitäisi olla kuuliainen perheelleen ja Isälleen. Molemmille. Nyt syntyy ristiriitojen ristiriita. Minkä käskyn hän joutuu rikkomaan?

Hän joutuu valitsemaan. Hän valitsee Isänsä, Jumalan. Hän on ollut rauhallinen, sävyisä ja sopuisa ihminen, mutta nyt hän nostaa kantapäänsä perhettään vastaan, koska he eivät tunne häntä yhtään. He pidättelevät häntä noudattamasta kutsuaan. He eivät saata ymmärtää, mikä heidän pojalleen ja veljelleen on tapahtunut. Miksi hän lähtisi? Heillä on side silmillään. He ovat tottuneet toisenlaiseen Jeesukseen. He eivät ymmärrä, eivätkä näe, että heidän edessään seisoo Messias. Messiasta kyllä odotettiin siihen aikaan kovasti, mutta omat perheen jäsenet eivät ymmärtäneet tilannetta, eivät ottaneet häntä vastaan Messiaana. Onkohan aina niin, että ne, jotka ovat lähipiirissäsi, näkevät sinun todellisen luontosi kaikkein huonoimmin? Mark. 6:4 Jeesus sanoi heille: "Missään ei profeetta ole niin väheksytty kuin kotikaupungissaan, sukulaistensa parissa ja omassa kodissaan."

Jeesus valitsee vaikean tien ja hän tietää sen. Jumala ei kutsu tehtäväänsä siten, että Hän jättäisi kertomatta, mistä on kyse. Jeesusta on koeteltu koko hänen elinikänsä. Nyt hän on valmis. Hän on sellainen ihminen, että Jumala voi hänet ottaa työhönsä. Työ kestää vain kolmisen vuotta ja Jeesuksen pitää pystyä äärettömään rakkauteen. Jeesuksen täytyy pystyä rakastamaan niitäkin, jotka haluavat hänelle pahaa. Niitä jotka ruoskivat, sylkevät, häpäisevät, vihaavat häntä. Kaikkia. Koska jos hän olisi ajatellut vainoajistaan, saati sitten ristiinnaulitsemisen toteuttajista pahaa, edes yhden mitättömän ajatuksen, niin koko Jumalan suuri suunnitelma olisi mennyt mönkään.

Voitko kuvitella, miten paljon Jumala Poikaansa testasi ja koetteli? Hän ei saattanut antaa Poikaansa kuolemalle, iankaikkiselle kadotukselle. Vaan Jumala on varma: nyt Poika on valmis. Nuoren Pojan elämä päättyy jo n. 33 -vuotiaana. Kunnes Hän nousee kuolleista ja elää jälleen ja vetää nyt kaikki Häneen uskovat ihmiset, kaikki luokseen taivaan kotiin.

Maria seisoo katsoen Jeesuksen, poikansa, ristiinnaulitsemista, sydän särkyneenä. Vielä ristillä Jeesus haluaa auttaa äitiään ja Johannesta. Jeesus sanoi: ”Tämä on poikasi”: Jeesus halusi sanoa Marialle, että Maria saisi Jeesuksen tilalle uuden pojan Johanneksen. Ja Johannekselle hän sanoo: "Tämä on äitisi!" (Joh. 19:26-27). Tämä siksi, että kaksi särkynyttä löytäisivät avun toisistaan. Kumpikin auttaisi toisiaan nousemaan ylös murheen suosta. Johanneshan oli menettänyt kaksi tukipylvästään: Jeesuksen ja Juudaksen samalla kertaa. Nyt heidän tilalleen tuli Jeesuksen äiti Maria. Ja Maria, joka tuskitteli oman poikansa kuoleman ja omantuntonsa kanssa saa rauhan siitä, että Jeesus on antanut hänelle anteeksi ja haluaa huolehtia hänestä vielä ristilläkin. Jeesus evankelioi vielä ristilläkin ja auttaa sukulaisiaan. Loppuun asti hän toimii esimerkillisesti.

Jeesus oli kuitenkin ihminen, miten hän kaiken tämän pystyi tekemään? Ei mitenkään ilman Isän Jumalan apua. Ja Isähän oli siellä: Hän oli Jeesuksessa Kristuksessa ja Hän oli Johanneksen sydämessä, puhtaassa sydämessä. Jumala vaikutti kaiken keskellä. Miten Johannes olisi murheensa keskellä lähtenyt yhtäkkiä hakemaan paikalle Jeesuksen äitiä? Koska Jumala sanoi sen hänelle. Kukaan ei itse murheen keskellä huomaa asiaa ajatella, koska ihminen murheen keskellä kuin supistuu itsessään ajattelemaan pelkästään itseään. Jumalan johdatuksesta Johannes hakee Marian paikalle Nasaretista. Jumala haluaa, että Jeesuksen ristin juurella on tukijoita: etenkin hänen äitinsä Maria ja Johannes, läheisin opetuslapsi. Joh. 13:23 Yksi opetuslapsista, se joka oli Jeesukselle rakkain, oli aterialla hänen vieressään. Johannes ei ollut omahyväinen, vaan hän tiesi, että hänen sydämessään asuu Pyhä Jumala.

Miksi väitän näin? Ja miksi Jumala piti niin tärkeänä, että juuri Johannes on paikalla? Yritän selittää asiaa. Joh. 14:23 Jeesus vastasi: "Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Mihin Isä ja Herra tulevat asumaan? Sydämeen. Sydämestä lähtevät kaikki ajatukset, sanat ja teot (Mark. 7:21). Milloin ne ovat hyviä ja puhtaita? Silloin, kun Pyhä Jumala asuu sydämessä. Ei muuten, ei koskaan.

Rakkauden apostoliksi tituleerattu Johannes sanoi näinkin: 1.Joh.5:3 Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa. Johannekselle ei ollut vaikeaa noudattaa Jumalan käskyjä ja niin Jumala jäi asumaan Johanneksen sydämeen. Näin Johannes löysi sydämestään sen äärimmäisen rakkauden, joka puhdassydämisellä vain voi olla, koska Jumalan rakkaus on vuodatettu sydämiimme Pyhän Hengen kautta. Matt. 5:8 Jeesus sanoo: ”Autuaita ovat puhdassydämiset: he saavat nähdä Jumalan”. Kukaan ei voi nähdä Jumalan kasvoja, ei Johanneskaan, mutta kokea ja tuntea Hänet voi.

Jumala huolehtii linnuistakin. Ja tiedät, että hän huolehtii, varjelee ja siunaa sinutkin. Olisiko Hän jättänyt rakkaan Poikansa kiipeliin? Ei todellakaan! Hän on itse Kaikkivaltiudessaan paikalla. Lisäksi Hän toimittaa sinne rakkaat Marian ja Johanneksen. Mietitäänpä vielä sitäkin, miksi kaiken kivun keskellä Jeesus olisi pystynyt evankelioimaan ristin ryövärin? Ei mitenkään ihmisenä hän olisi vähän väliä menettänyt tajuntansa. Jeesus puhuu sen sijaan viisaasti vielä ristilläkin. Miksi näin? Koska Jeesus ei tuntenut niin suurta kipua kuin luulemme. Isä Jumala tuli apuun.

Tiedätkö: Jumala voi parhaiten puuttua maailman tapahtumiin silloin, kun Hän voi tulla asumaan meidän sydämiimme. Hän voi tulla asumaan meidän sydämiimme, kun ja jos sydämemme on puhdas. Tapahtumassa oli kaksi puhdassydämistä: Jeesus ja Johannes. Ei muita. Ei Maria. Mutta nämä kaksi ihmistä oli. Ja sehän riitti. Siksi oli niin, että juuri tähän maailman aikaan Jeesus syntyi maailmaan ja ristiinnaulittiin. Tarvittiin vain yksi ihminen, joka oli puhdassydäminen (Matt. 5:8). Ihminen, joka osaa aina valita oikein. Silloin Jumala tulee hänen sydämeensä asumaan. Ja Hän puuttuu maailman tapahtumiin tämän ihan tavallisen nuoren miehen, Johanneksen kautta. Näin kertoo minulle Pyhä Henki ja uskon sen. Aamen.