Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Michelangelo: Aatamin luominen (Sikstuksen kappeli, Rooma)

Jumala on Pyhä


Kuningas Ussian kuolinvuonna minä näin Herran: hän istui korkealla ja ylhäisellä istuimella, ja hänen vaatteensa liepeet täyttivät temppelin. Hänen yläpuolellaan seisoivat serafit, joilla oli kuusi siipeä kullakin: kahdella he peittivät kasvonsa, kahdella verhosivat ruumiinsa ja kahdella lensivät. He huusivat toinen toiselleen: -- Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Sebaot! Hänen kirkkautensa täyttää kaiken maan. Ovenpielet vapisivat äänten voimasta, ja huone tuli täyteen savua. Ja minä sanoin: -- Voi minua, minä hukun! Minulla on saastaiset huulet, ja saastaiset huulet on kansalla, jonka keskellä elän, ja nyt minun silmäni ovat nähneet Kuninkaan, Herran Sebaotin. Silloin yksi serafeista lensi luokseni kädessään hehkuva hiili, jonka hän oli ottanut pihdeillä uhrialttarilta. Hän kosketti sillä minun huuliani ja sanoi: -- Katso, tämä on koskenut huuliasi, sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu. (Jes. 6:1-7)

Ja niillä neljällä olennolla oli kullakin kuusi siipeä, ja ne olivat yltympäri ja sisältä silmiä täynnä. Ja ne sanoivat lakkaamatta yötä päivää: "Pyhä, pyhä, pyhä on Herra Jumala, Kaikkivaltias, joka oli ja joka on ja joka tuleva on"
(Ilm. 4:8).

Miksi näissä kahdessa Raamatun kohdassa käytetään kolme kertaa sanaa ”pyhä”? Se viittaa pyhään kolmiyhteiseen Jumalaan: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Se viittaa myös pyhyyden asteeseen: se on suuri. Ihmisen kohdalla Raamatussa sanotaan ”pyhä” yhden kerran ja sekin viittaa siihen, mitä olemme Jeesuksen Kristuksen sovitustyön kautta Jumalan edessä. Profeetta Jesaja tunsi y.o. jakeissa oman saastaisuutensa, likaisuutensa pyhän Jumalan edessä. Hänelle tuli tunne, että hän hukkuu [I am ruined -tuhoutua]. Raamatussa sanotaan, että "Sinä et voi nähdä minun kasvojani; sillä ei kukaan, joka näkee minut, jää eloon" (2. Moos. 33:20).

Mitä pyhyys on? Se on täydellisyyttä, kirkkautta ja puhtautta. Se on jumalallinen ominaisuus. Pyhyydessä ei ole yhtään ”ryppyä ja tahraa”, vaan se on moitteettomuutta. Siinä ei ole yhtään saastaisuutta, eikä pimeyttä. Jumala on katoamaton ja ikuinen. Me emme voi nähdä Jumalaa, koska kuolisimme samalla hetkellä. Vasta taivaassa näemme Jumalan kasvot, ”..kaikki me muutumme, yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasuunan soidessa. Pasuuna soi, ja kuolleet herätetään katoamattomina ja me muut muutumme” (1. Kor. 15:51-52). 

Jeesus näkee jo Jumalan kasvot. Hänet on ylennetty jo Majesteetin oikealle puolelle. Hän on Pyhä. Jumalan rakkaus on myös pyhää. Hän ei laita meitä paremmuusjärjestykseen. Olemme yhdenvertaisia. Hän rakastaa meitä kaikkia samalla intensiteetillä. Hän rakastaa silti, vaikka ei saisi vastarakkautta. Raamatun opettaja Liisi Jokiranta valottaa Jumalan rakkauden määrää kirjassaan”Jumalan suuri suunnitelma” näin: ”Hänen poikansa yhteydessä olemme Jumalalle yhtä rakkaat kuin hänen Poikansa on” (s. 56). ”Sinä olet rakastanut heitä niin kuin olet rakastanut minua” (Joh. 17:23).

Jumala on Pyhä. Hän on luonut sinut. Sinä olet vastuussa teoistasi Hänelle. Raamatussa on siitä ainakin nämä jakeet: Matt. 25:31-46 ja Ilm. 20:12. Kun sinä saavut Hänen luokseen sinulla ei ole mitään omaa jäljellä. Taskussasi on reiät. Sinulla ei ole näyttää Hänelle omaisuuttasi: mammonaa, jota Raamattu ja Jumala halveksii. Sinulla on tyhjät kädet Hänelle viedä. Hän tietää kaikki tekosi ja ajatuksesi. Tekosi on kirjoitettu elämän kirjaan. ”Näin myös kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä. Kirjat avattiin, avattiin myös elämän kirja, ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli merkitty, kukin tekojensa mukaan” (Ilm. 20:12). Kuinka paksu se sinun kohdallasi on? Sinulla ei ole mitään vastaan sanomista ja puolustamista itsessäsi. Sinä tiedät sillä hetkellä, että Hän on oikeassa. Miksi et ymmärtänyt, että ”Taivaastaan Herra katsoo meitä, hän näkee kaikki ihmislapset” (Ps. 33:13). ”Hän, joka on luonut korvan -- hänkö ei kuule? Hän, joka on tehnyt silmän -- hänkö ei näe?” (Ps. 94:9).

Jos Hän näkee sinut omissa teoissasi, sinä olet ikuisesti hukassa. Mutta jos Hän näkee sinut Jeesuksessa Kristuksessa, niin Hän näkee sinut otollisena ja puhtaana, koska Jeesus on sinunkin rikkomuksesi Häntä kohtaan sovittanut. Ethän siis halveksi Jeesuksen, Jumalan Pojan, ristintyötä? Mielestäni halveksia on oikea sana. Mitä sana halveksia tarkoittaa? Se on toisen aliarvostamista, pitämistä vähämerkityksellisenä, pitämistä mitättömänä ja vähäarvoisena, olla välittämättä jostakin, olla kunnioittamatta jotakin (suomisanakirja). Sinä halveksit Jeesuksen ristintyötä, jos et ota vastaan Hänen lahjaansa sinulle. Hän on tehnyt kaiken vuoksesi. Etkö ottaisi sitä vastaan? Nyt heti. Ala tutkia Raamattua, anna sille mahdollisuus ja aikaasi. Se on tärkeämpää kuin mikään muu maailmassa. On kyse sinun tulevaisuudestasi iankaikkisuudessa. Se on tärkeämpää kuin vuosi tai vuosikymmenet eteenpäin. Katso riittävän pitkälle eteenpäin, pidemmälle kuin nenäsi yltää, ikuisuuteen.

Mitä pyhä kolmiyhteinen Jumala halveksii? Raamattu on täynnä Jumalan lupauksia. Lupauksia siitä, että Hän pitää sinusta huolta kaikissa olosuhteissa. Hän on enkeleineen sinun apusi, turvasi ja kilpesi. Hän suojelee, varjelee ja pelastaa sinut. Ethän murehdi mistään, vaan iloitset aina Hänen yhteydessään. Kiinnitä katseesi ja mielesi tähän totuuteen. Kiinnitä katseesi Jeesukseen. Älä kiinnitä katsettasi itseesi, maailmassa tapahtuviin asioihin, olosuhteisiisi, vaan ja ainoastaan Jeesuksen ristintyöhön ja mahdollisuuksiisi Jeesuksessa Kristuksessa. Silloin ilo ja rakkaus muita ihmisiä kohtaan alkavat lisääntyä sinussa. Miten tämä on mahdollista? Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo, vain taivas on rajana.

Sinulla on pyhyytesi Jeesuksessa. Olet pyhittynyt matkan varrella Pyhän Hengen toiminnan kautta. Jumala katsoo silloin tekosi otolliseksi Jeesuksen Kristuksen, välimiehesi, kautta. Hän ei katso sitä, kuinka tuottava olet, niin kuin maailma mittaa. Voit tuntea olevasi mielestäsi aivan hyödytön ja tarpeeton Jumalallekin. Voit olla vakavasti sairas tai ikäihminen. Mutta tiedätkö: Hän mittaa sydämesi ja käsiesi puhtauden mukaan. Sinä riität sellaisena kuin olet. Voi olla, ettet voi tehdä muuta kuin rukoilla toisten ihmisten puolesta. Se riittää. Hän kunnioittaa sinun hyvyyttäsi, lempeyttäsi, armollisuuttasi, rakkauttasi, pitkämielisyyttäsi ja avun antoasi muita ihmisiä kohtaan. Vasen kätesi ei tiedä, mitä oikea tekee. Teet hyvää, vaikka et itse sitä ymmärrä (vrt. Matt. 25). Teet hyvää Jeesuksessa Kristuksessa, et itsesi kautta. Et toimi pakosta ja lakihenkisesti, vaan olet oma itsesi. Herra on juuri sinua, sinua henkilökohtaisesti, vastassa ystäviesi kanssa taivaan portilla ja riemulla riemuitsee, kun olet ottanut Hänet vastaan vapahtajanasi ja sovittajanasi. Pyhä Jumala haluaa juuri sinut, lapsensa, luokseen taivaan kotiin.

Jeesus pesi opetuslastensa jalat, kun he viettivät viimeistä ateriaansa yhdessä, ehtoollista. Opetuslapset olivat ihmeissään, mitä se meidän rabbimme, opettajamme oikein tekee? Hän ryhtyi työhön, joka oli orjan tai palvelijan tehtävä. Hän oli hiljainen ja nöyrä. ”Ei hän huuda eikä melua, ei kuulu hänen äänensä kaduilla” (Jes. 42:2). Hän ei tuonut itseään ilmi. Hän halusi konkreettisesti opettaa rakkaille opetuslapsilleen jotakin äärimmäisen tärkeää: Jeesus sanoi hänelle: "Joka on kylpenyt, ei tarvitse muuta, kuin että jalat pestään, ja niin hän on kokonaan puhdas; ja te olette puhtaat, ette kuitenkaan kaikki" (Joh. 13:10). Hän tarkoitti likaisella Juudasta, joka oli pettävä Hänet. Puhtaalla Hän tarkoitti muita opetuslapsiaan, jotka uskoivat Häneen Messiaanaan ja Kuninkaanaan. Hän tarkoitti, että he ovat pyhiä, kokonaan puhtaita. Pyhiä Hänen tulevan ristintyönsä kautta. Siksi tämä huikea kertomus on Raamatussa, että me ymmärtäisimme, millainen oli ja on Jeesuksen olemus, mitä Jeesus oli sisimmältään. Hän oli ja on ihminen ja silti ylivertainen. Jumala antoi Hänelle kaiken sen vuoksi. Jumala antaa ja siunaa kukkuramitalla niitä, jotka turvautuvat Jeesukseen ja uskovat Häneen.

Myös me olemme pyhiä. Olemme 100%:sti ihmisiä, syntiinlangenneita, ja samalla 100%:sti pyhiä Jeesuksessa Kristuksessa. 2000 vuotta sitten olimme 100%:sti syntiinlangenneita, mutta Jeesuksen ansiosta, kautta ja välityksellä, me jotka uskomme, olemme pyhiä. ”Minä, joka olen Herran vuoksi vankina, kehotan teitä siis elämään saamanne kutsun arvoisesti” (Ef. 4:1). Eräs evankelista puhuu mustasta koirasta ja valkoisesta koira. Se kumpaa ruokit, se vahvistuu ja kasvaa. Valkoinen viittaa hyviin valintoihin elämässäsi. Musta vihaan, negatiivisuuteen ja pahaan. Jos keskityt siihen, kuinka syntinen olet, se kasvaa sinussa. Mutta jos uskot sen, mitä Raamattu sinusta kertoo, mitkä lupaukset on sinulle annettu, niin pyhyys sinussa alkaa kasvaa. Uskothan sen? Ota omaksesi Raamatun lupaukset, ne ovat sinun. Jeesus teki puolestamme ristillä jotakin aivan tavatonta: Hän toi Jumalan pyhyyden meille vaivatuille, syntisille ja murheellisille tänne alas maan perimmäisiin kolkkiin asti. Hän on jo tehnyt kaikki sinun puolestasi. Sinun ei tarvitse kuin kurottautua Hänen puoleensa ja uskoa kaikki se, mitä Hän on saavuttanut! Jeesusta palvotaan ja ylistetään koko ajan taivaassa. Häntä ylistetään, koska silloin me kaikki, jokaista pienintä ihmistä myöten, ymmärrämme sydämessämme, mitä hän meille saavutti. Jumala on valmis antamaan meille uskoville kaiken Jeesuksessa Kristuksessa, joka kaikki kaikissa täyttää jo nyt.

"Hän vapautti kansansa, hän sääti liittonsa ikuiseksi. Hän on pelottava, hän on pyhä!" (Ps. 111:9).