Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Rakkauden kaksoiskäsky

 

23.11.2019

28 Muuan lainopettaja oli seurannut heidän väittelyään ja huomannut, miten hyvän vastauksen Jeesus saddukeuksille antoi. Hän tuli nyt Jeesuksen luo ja kysyi: "Mikä käsky on kaikkein tärkein?"

29 Jeesus vastasi: "Tärkein on tämä: 'Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra.

30 Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.'

31 Toinen on tämä: 'Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.' Näitä suurempaa käskyä ei ole."

32 Lainopettaja sanoi hänelle: "Oikein, opettaja! Totta puhuit, kun sanoit, että Herra on ainoa Jumala, ei ole muita kuin hän.

33 Ja kun rakastaa häntä koko sydämestään, kaikella ymmärryksellään ja kaikella voimallaan ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, se on enemmän kuin polttouhrit ja kaikki muut uhrit."

34 Jeesus näki, että hän vastasi viisaasti, ja sanoi hänelle: "Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta." Kukaan ei enää rohjennut kysyä Jeesukselta mitään." (Mark. 12:28-34)

Mietitäänpä ensin jaetta 29. Jumala on ainoa Herra. Puhutaanko kaikissa uskonnoissa samasta Jumalasta? Ehdottomasti ei. Kaikki tiet veivät aikanaan Roomaan, mutta Jumalan luo vie vain yksi tie Uuden testamentin mukaan. Jeesus vastasi: "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani" (Joh. 14:6). Mitä sanoo World English Bible? Jesus said to him, "I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father, except through me." Huomaa määräinen artikkeli "the", joka tarkoittaa tiettyä, ainoaa.

Sitten jae 30. "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi." Miten voi rakastaa jotakuta, kun ei ole Häntä edes nähnyt? Onko Hän varmasti olemassa? Raamattu on Pyhän Hengen henkäyttämä. Pyhä Henki on yksi Jumalan persoonista. Tämä on vielä selvää, eikö? Palauta mieleesi uskontunnustus, jos tämä asia on epäselvä. Hyvä on. Ja sitten: Raamattu on kokonansa totta. Raamattu on elävää Sanaa. Miten itse voin sanoa rakastavani Jumalaa? Jopa yli kaiken?

Aloin etsiä ja ihmetellä kuka Jumala on v. 2012. Minulle tuli voimakas halu tutustua Jumalaan, oppia tuntemaan Isäni, Luojani. Vaikka en sitä silloin siten hahmottanutkaan. Aloin lukea Raamattua joka päivä. Olo on rauhaton, levoton, jos en löydä aikaa sille. Luen sitä innostuneena ja halukkaasti. Mitä Pyhä Henki haluaa minulle siitä avata tänään? Aamuhetki on kaikkein paras. Pystyn silloin parhaiten keskittymään lukemaani. Ja se on loistava avaus päivälle. Kun lähden töihin, niin Raamatun teksti on kirkkaasti mielessäni ja päivä alkaa rauhallisesti. Joskus, kun herään aamulla, herään ylistäen Jumalaa. Silloin kuuntelen Pekka Simojoen tai Petri Kososen ylistysmusiikkia netistä.

Löydätkö sinä Jumalan sydämestäsi? Tiesitkö, että sydämestä lähtevät kaikki mahdollinen paha? "Juuri sydämestähän lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, siveettömyys, varkaudet, väärät todistukset ja herjaukset" (Matt. 15:19). Tämä tarkoittaa sitä, että et voi luottaa sydämeesi. Voit haluta uskoa itse muodostettuun hataraan käsitykseesi ja mielikuvaasi Jumalasta, mutta mikä on totuus? Se kannattaa selvittää iankaikkisen kohtalosi kannalta.

Mitä Raamattu opettaa Jumalasta? Kun luet Raamattua miettien ja pohtien yhä uudelleen, niin se alkaa vaikuttaa sinussa. Siksi siitä sanotaan, että se on elävää Sanaa. Et välttämättä itse sitä heti huomaa, mutta näin tapahtuu. Raamatun sana olkoon ruokasi ja juomasi. Lue Raamattua siten, että mitä se sinusta itsestäsi opettaa. Mitä se sinun kohdallasi tarkoittaa? Mitä se sinusta paljastaa? Juuri sinusta, ei aviomiehestäsi, naapuristasi tai ystävistäsi. Vaan sinusta.

Rivi 33: "Ja kun rakastaa häntä koko sydämestään, kaikella ymmärryksellään ja kaikella voimallaan ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, se on enemmän kuin polttouhrit ja kaikki muut uhrit." Mitä muuta Herra meiltä haluaa kuin juuri tätä puhtaan sydämen asennetta! Mietin Jumalan tekoja päivin ja öin. Innostuneesti. Hänen työnsä ja jumalallinen agape-rakkautensa vetää minua vastustamattomasti puoleensa. Nimenomaan rakkauden köysillä. Se sykähdyttää minua joka ikinen päivä.

Jumalan suurin rakkauden teko oli antaa ainokainen Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi. Vähintä mitä voin tehdä on uskoa se. Koko Raamattu on Jeesuksen ylistystä. Vanha testamentti kertoo jo ensimmäisessä sanassa Jeesuksesta! Raamatun punainen lanka on Jeesus. Juuri tätä on rakkaus Jumalaan. Kaikkivaltiaaseen Luojaamme, joka on nostanut valtaistuimensa taivaallisiin ja hallitsee sieltä koko maailmaa (Ps. 103:19). Hän ansaitsee kaiken kunnioitukseni. Sekin on rakkautta Jumalaan, että noudattaa Hänen käskynsä, sillä ne eivät ole raskaita noudattaa (1. Joh. 5:3).Ja se, että rakastaa Jumalaa enemmän kuin omaa elämäänsä. "Joka varjelee elämäänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä" (Matt. 10:39). Löytää elämänsä Jeesuksessa. Ja elämä on meille Jumalalta lahjaksi annettu. Rakkaus Jumalaan on se, että kysyy Hänen tahtoaan. Iloitkaamme ja riemuitkaamme Herrasta!

Jeesuksen tärkeydestä, runo:

Mitä tämä on?

Mitä nyt taas?

Jokin minussa puristuu.

Puristuu kasaan?

Olen kuin kuiva ja

Lohkeava maa

Kaipaan vettä

Hengitän,

Mutta en sittenkään hengitä.

Sisimpäni huutaa

Sinun Sanasi puoleen.

 

Virvoita minut. 

Sanallasi.

Vie vetten ääreen

Saanko tulla

Läsnäoloosi?

Taivaan esipihalle?

 

Entä lähimmäisen rakkaus? Se on toinen kaksoiskäskystä. Kuka on lähimmäiseni? Jeesus opettaa siitä Luuk. 10: 25-37. Lähimmäinen on kuka tahansa ihminen, jonka kohtaat. Lähimmäistä tulisi rakastaa niin kuin itseään. Ja itseään tulisi rakastaa kohtuudella. Ei aliarvostaen, mutta ei nostamalla itseään ylitse muidenkaan. Kaikissa ihmisissä tulisi nähdä Jumalan luoma uusi luonto Jeesuksessa. Jospa kaikki kohtelisimme lähimmäisiämme kuten Jeesus. Maailma olisi erilainen paikka elää. Teethän oman osasi, pienikin panos vaikuttaa.

5. Moos. 28:1-14 kertoo, että Jumalan siunaukset tulevat osaksemme, kun tottelemme Jumalaa ja pidämme tarkoin kaikki Hänen käskynsä. Rakkauden kaksoiskäskyyn perustuvat kaikki Jumalan käskyt.

Ja sitten lopuksi ilouutinen: Pyhä Henki on se joka saa kaiken aikaan. Hän saa sinut ja minut noudattamaan näitä kahta käskyä. Itse et saa sitä aikaan pinnistelemällä ja puristamalla. Anna Pyhälle Hengelle työkalut, niin Hän hoitaa kaiken. Työkaluna on Raamattu. Lue sitä runsaasti. Se on ainoa tapa. Jumalan sana on elävä ja väkevä. Se on terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka, se iskee syvään ja viiltää halki sielun ja hengen, nivelet ja luiden ytimet, se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme" (Hepr. 4:12).

 

Jeesus on Herra.                                                                        (Alkuseurakunnan tunnuslause, noin v. 30 jKr)