Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Rakkaus Raamattuun

Jesus said to him, “I am the way, the truth, and the life. No one comes to the Father except through me." (Joh. 14:6)

Ilo

Jeesus ristillä, kuoleminen ja ylösnousemus

JEESUKSEN RISTIINNAULITSEMINEN

On enemmän kuin haasteellista kertoa Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta ja kuolemasta sekä siitä, mitä se meille ihmisille tarkoittaa. Myös Vanha testamentti kertoo Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta, Jes. 53. luku. Pelkään, etten osaa kertoa siitä riittävästi, enkä kaikkia tärkeitä asioita ja tapahtumia, jotka pitäisi tuoda julki. Tietoni on vajavaista. Tämä on kuitenkin keskeinen asia kristinuskossa, joka jokaisen ihmisen pitäisi tietää. Siksi yritän tätä tässä selvittää parhaani mukaan. Luethan loppuun asti, kiitos

Ajanlaskumme lasketaan Jeesuksen syntymästä. Nyt elämme vuotta 2019 eli Jeesuksen syntymästä on 2019 vuotta. Tänään on 16.9.2019 jKr. Jeesuksen ristiinnaulitseminen tapahtui noin 1989 vuotta sitten. Siitä aion tänään kertoa. Jeesus Nasaretilainen oli noin 30-33 vuotias kuollessaan.

Raamattu ei kerro, koska Jeesus sai tietää sen, miten hän kuolee. Raamattu ei kerro sitä, koska hän sai tietää, että hänestä tulee maailman sovittaja, lunastaja ja vapahtaja. Kuningasten Kuningas ja herrojen Herra, niin kuin Ilmestyskirja kertoo. Mutta Raamattu kertoo, mikä Hänen asemansa on ristinkuoleman jälkeen.

Evankeliumit kertovat siitä, miten kaikki tapahtui. Jeesus oli opetuslapsineen Getsemane-nimisessä paikassa. Hän joutui tuskan valtaan ja murhe ahdisti häntä kovin. Hän tiesi kuolevansa. Hän rukoili taivaallisen Isänsä puoleen kääntyen. Ja halusi, että tapahtuu Hänen tahtonsa, ei hänen. Luukkaan evankeliumissa sanotaan, että "..hänen hikensä oli niinkuin veripisarat, jotka putosivat maahan" (Luuk. 22:44). "Lääketieteen mukaan verihikoilu ilmiö kertoo suunnattoman suuresta henkisestä kärsimyksestä ja kivusta. Ennen ristiinnaulitsemista Herra Jeesus kävi läpi erittäin harvinaisen sekä henkisesti kivuliaan prosessin, eli verihikoilun koska Hän rakastaa sinua ja otti päällensä sinun syntisi rangaistuksen." 1.)

Jeesus tiesi kuka hänet kavaltaisi: Juudas Iskariot. Mutta Juudas oli ollut hänen ystävänsä ja oli sitä edelleenkin. Hän ei arvostellut, eikä vihannut Juudasta. Juudas, yksi hänen kahdestatoista opetuslapsestaan, johdatti aseistautuneen suuren miesjoukon vangitsemaan Jeesuksen Getsemanessa. Jeesus oli kovin sanoin arvostellut ylintä juutalaisten johtoa. Hän opetti ihmisiä viisaudella. Ylin johto halusi, että hän kuolisi. He eivät pitäneet yhtään siitä, että ihmiset seurasivat Jeesusta joka paikkaan, koska hän puhui siten kuin hänellä olisi valta, ei niin kuin kirjanoppineet, sen ajan viisaat. Jeesuksen opetuksessa oli voimaa. Lisäksi hän paransi sairaita, teki ihmeitä, kuunteli ihmisiä ja eli yhdessä syntisten ihmisten kanssa.

Raamattu kertoo, että kun Jeesusta tullaan vangitsemaan, niin kaikki hänen opetuslapsensa pelästyvät, hylkäävät hänet ja pakenevat paikalta. Vangitsijat vievät hänet ylipappi Kaifaksen ja Suuren neuvoston eteen. He haluavat tappaa Jeesuksen Jumalan pilkasta. Jeesus on tunnustanut heidän edessään, että hän on Messias, Jumalan Poika.

Tieto tästä ei pysäytä juutalaisten ylintä elintä, vaan he toteuttavat suunnitelmansa tappaa Jeesus pahimmalla mahdollisella tavalla. Nöyryyttävällä tavalla. Ristiinnaulitsemalla.

Ristiinnaulitsemisia tapahtuu vielä tänäkin päivänä. Huolimatta siitä, että yhteiskunnat ovat kehittyneet. Jos Jeesus olisi syntynyt tänä päivänä, niin haluaisimmeko edelleen tappaa hänet? Mitä nykyisinkin tapahtuu sellaisille ihmisille, jotka toimivat moraalisesti oikein oman vakaumuksensa ja arvojensa mukaan, vastoin oman yhteiskuntansa päättävien elinten mielipidettä?

Jeesusta kidutetaan edeltävä ilta ja yö. Häntä nöyryytetään, lyödään, vedetään parrasta, syljetään, kyykytetään ja ruoskitaan. Jesaja 52. luku kertoo, että "..tuskin häntä enää ihmiseksi tunsi, niin kammottavasti hänet oli runneltu."

Seuraavana aamuna hänen on kannettava itse puu, johon hänet ristiinnaulitaan. Matka ei ole pitkä, vaan satoja metrejä. Mutta avuksi tarvitaan mies väkijoukosta, joka kantaa puun Jeesuksen puolesta. Vaikka Jeesus on runneltu, niin hän vielä tälläkin kuoleman matkallaan evankelioi tämän puun kantajan. Hän toimii siis edelleen opettajana, rabbina. Mies pelastuu iankaikkiseen elämään. Väkijoukko ilkkuu tien varrella. "Ristiinnaulitkaa!" he huutavat. Sellaista on joukkovoima. Mukana on samoja ihmisiä, jotka ovat tahtoneet tehdä Jeesuksesta kuninkaan, kun hän ratsasti aasilla Jerusalemiin. Mutta Jeesus ei tahtonut toimia heidän halunsa ja toiveensa mukaan. Vaan Isän.

Sitten saavutaan Golgatalle, pääkallopaikalle, jossa ristiinnaulitsemiset tapahtuvat. Kolme puuta. Kolme ristinmuotoista puuta. Miehet naulataan kukin kolmella naulalla puuhun kiinni. Ranteista ja jaloista. 2) Kivun määrää ei voi edes kuvitella. Ristillä lukee INRI. Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas. Ihmisten pilkka ja pahat sanat osuvat häneen kuin lisänaulat. Janoonsa hän saa vain katkeralla nesteellä sekoitettua viiniä, jota hän ei halua juoda. Jeesus oli opettanut lähimmäisen rakkaudesta, mutta tällä mustaakin mustemmalla hetkellä väkijoukko ei näytä kokevan siitä mitään.

Mitä fysiologisia muutoksia ristiinnaulitsemisessa tapahtuu? Mitä tapahtuu raajoissa ja käsissä? Kristitty, kirurgi ja ortopedi Sakari Orava vastaa: "kyllä veri kiertää vielä kauan raajoissakin. Sitten vähitellen liikkumattomuus, verenpaineen lasku ja kipu sekä olkapäiden venytys huonontaa verenkiertoa ja turruttaa raajat. Pisimpään verenkierto aina säilyy aivoissa ja keskivartalossa. Elimistö sulkee ja vähentää automaattisesti verenkiertoa raajoissa, suolistosta ja ihossa trauma ja shokkitilanteissa."

Koska aivojen toiminta ei lakkaa, niin toinen pahantekijä ristillä tunnustaa, että hänen tekonsa ansaitsevat kuoleman. Samalla hän ilmoittaa, että uskoo Jeesukseen ja hänen valtakuntaansa. Jeesus sanoo tälle pahantekijälle Luuk. 23:43 mukaan: "Totisesti: jo tänään olet minun kanssani Paratiisissa."

Opetuslapsi Johannes tulee Golgatalle seuraamaan Jeesuksen ristiinnaulitsemista. Raamatun mukaan Jeesuksen äiti, Maria on mukana. Raamattu ei kerro sitä onko Johannes hakenut Marian Nasaretista. Jos näin on, niin matka on pitkä kävellä, 147 km yhteen suuntaan (googlen mukaan). Matka on tehty kenties aasilla kuten silloin oli tapana. Heidän on tarvinnut matkustaa yötä myöten. Hätä on ollut suuri. Johannes haluaa tehdä Jeesukselle palveluksen, mutta antautuu itse vaaraan. Niin rakas Jeesus on hänelle, että hän tulee paikalle henkensä uhalla. Opetuslapsethan pelkäävät, että heidätkin pidätetään ja tapetaan. Jeesus on esikoispoika perheessään ja sanoo äidilleen: "Nainen, tämä on poikasi!" Sitten hän sanoo rakkaalle opetuslapselleen: "Tämä on äitisi!" Siitä hetkestä lähtien opetuslapsi pitää huolta Jeesuksen äidistä (Joh. 19:26-27). Näin Jeesus osoittaa murehtivansa ja huolehtivansa vielä ristillä ollessaankin jäljelle jäävistä.

Lopulta kävi niin, että perimätiedon mukaan kaikki muut opetuslapset kuolivat väkivaltaisesti, moni ristiinnaulitsemalla, mutta Johanneksesta tuli rakkauden apostoli. Se on käsittämätöntä, koska Jeesus kutsui häntä boanergesiksi eli "ukkosen jylinän" pojaksi, joka pikaistuksissaan halusi tulen tulevan taivaasta tuhoamaan ne, jotka eivät toivottaneet heitä tervetulleiksi Samariassa. Ihmisen luonne voi muuttua paljon, kun hän uskoo Jeesukseen Kristukseen. Tämä on mahdollista Pyhän Hengen työn kautta.

Vaikka tässä tekstissä puhutaan Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta, haluan tähdentää, että aina on ollut ihmisiä, jotka rakastaessaan Jeesusta ovat pystyneet ihmetekoihin. Ihminen pystyy ihmetekoihin Jumalan armosta. Mutta ei omasta voimastaan. Ajatelkaa vaikka Jeesuksen opetuslasta Pietaria, joka kielsi Jeesuksen kolmesti, mutta joka lopulta perimätiedon mukaan halusi, että hänet ristiinnaulitaan pää alaspäin. Pietari sanoi, että hän ei ole kelvollinen kuolemaan samalla tavalla kuin Jeesus. Oliko Pietari yli-ihminen? Ei ollut, vaan ihan tavallinen mies. Mies, joka pelkäsi hirveästi ristiinnaulitsemista. Mutta Jeesuksen avulla pelko voi loppua. Onko tämä minun omaa mielikuvitustani?

Mitä Raamattu sanoo asiasta? "Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkoittaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta; ja joka pelkää, se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa" (1. Joh. 4:18). Kysyin asiaa Juhani Huotarilta, joka on Marttyyrien Ääni -lehden, vastaava päätoimittaja. Näin hän vastaa: "Tapaamme vainottuja kristittyjä eri puolilla maailmaa, jotka elävät todellakin tilanteissa, joissa koska hyvänsä heidän henkensä voidaan riistää heiltä pois. Luonnollisesti ihminen pelkää tuollaisissa olosuhteissa, mutta olen useaan otteeseen nähnyt, että Herra on antanut taivaallisen levon heidän sisimpäänsä." Ja jatkaa vielä: "Mutta todellakin pelon voi Jumala ottaa pois ja olen sen nähnyt monen vainotun kristityn elämässä." Haluan silti vakuuttaa sinulle, että on tilanteita, joissa pelkäämme ja se ei johdu siitä, että olisimme huonompia kristittyjä tai että Jumala ei meitä kuulisi, vaan tarkoitan vain sitä,että on tilanteita, joissa pelko voi poistua Jeesuksen Kristuksen rakkauden ja armon kautta. Juhani Huotari puhuu myös siitä, miten hänen oma pelkonsa hävisi ihmeellisesti kirjassaan Vainotun kristityn asiamies.

Entä Juudas Iskariot sitten? Jeesus Nasaretilainen oli valinnut hänet opetuslapsekseen. Hän oli Jeesuksen opissa kolmisen vuotta. Hän tiesi kaiken saman kuin muutkin opetuslapset. Silti hän valitsi saatanan Jeesuksen asemesta. Luuk. 22:3 "Silloin meni saatana Juudakseen, jota kutsuttiin Iskariotiksi." Hänen kohtalonsa oli kauhea, vrt. Matt. 27:5 ja Ap.t. 1:18. Entä kiihtynyt väkijoukko? Luuk. 23:48: "Ja kaikki ne ihmiset, jotka suurin joukoin olivat kerääntyneet katselemaan tätä näytelmää, palasivat tämän nähtyään kaupunkiin rintaansa lyöden."

Jeesus sanoo ristillä unohtumattomat sanat: "Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä he tekevät" (Luuk. 23:34). Jeesus on ihminen. Miten on mahdollista, että hän sanoo näin? Missä on viha ja katkeruus? Hän ei tunne näitä tunteita. Hän rakastaa niin paljon ihmisiä, että hän antaa vapaaehtoisesti oman henkensä, ettei yksikään joka häneen uskoo joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän (Joh. 3:16). Jeesus haluaa siis vapaaehtoisesti kantaa sinun ja minun syntini, sovittaa ne Jumalan edessä, kuolemalla itse ristillä. Jumalan anteeksianto ei ole mahdollista ilman uhriverta, ilman täydellistä uhria (Heb. 9:22, Ef. 1:7 ja 3. Moos. 17:11). Jeesus oli ja on ainoa ihminen, joka on synnitön, täydellinen. Jumala on Pyhä, eikä voi hyväksyä yhtään rikkomusta. Kaikki synnit olivat Jeesuksen päällä kannettavana. Se on autuas vaihtokauppa: tie Jumalan luo taivaaseen on auki kaikille ihmisille, kun uskomme lihaksi tulleeseen Herraan Jeesukseen.

Jeesus kuoli noin kolmen aikaan iltapäivällä. Mihin hän kuoli? Ristiinnaulitsemiseen? Siitä on erilaisia teorioita. Lääkäri ja pastori C. Truman Davisin mukaan Jeesuksen sydän pysähtyi sokin ja sydänpussin panssaroitumisen (konstriktio) vuoksi. Viimeisiksi sanoikseen hän huusi: "Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?" Pyhä kolmiyhteinen Jumala on yksi. Se mikä tapahtuu Jeesukselle, tapahtuu myös Jumalalle. Jeesus tunsi, että opetuslapsiensa, muiden ihmisten hylkäämisen lisäksi myös Jumala hylkäsi hänet pois ykseydestä. Syntiähän ei voi ykseydessä olla. Tämä oli todellisuutta jonkin aikaa, koska Jumala laittoi kaikkina aikoina elävien kaikkien ihmisten kaikki synnit Jeesuksen päälle. Jeesus sovitti kaiken tämän meidän puolestamme. "Sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään, kuin että hän antaa henkensä ystäväinsä edestä" (Joh. 15:13) ja "Siinä on rakkaus-ei siinä, että me rakastimme Jumalaa, vaan siinä, että hän rakasti meitä ja lähetti Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi" (1.Joh. 4:10). Kuoleman valta on voitettu Jeesuksen toiminnan kautta. Ei mikään ihme, että kristityt kunnioittavat ja rakastavat Jeesusta yli kaiken.

 

NIKEAN USKONTUNNUSTUS

Me uskomme yhteen Jumalaan, kaikkivaltiaaseen Isään, taivaan ja maan, kaiken näkyvän ja näkymättömän Luojaan.

Me uskomme yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, joka on syntynyt Isästä ennen aikojen alkua, Jumala Jumalasta, valo valosta, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt, ei luotu, joka on samaa olemusta kuin Isä ja jonka kautta kaikki on saanut syntynsä, joka meidän ihmisten ja meidän pelastuksemme tähden astui alas taivaista, tuli lihaksi Pyhästä Hengestä ja neitsyt Mariasta ja syntyi ihmiseksi, ristiinnaulittiin meidän puolestamme Pontius Pilatuksen aikana, kärsi kuoleman ja haudattiin, nousi kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu, astui ylös taivaisiin, istuu Isän oikealla puolella ja on kirkkaudessa tuleva takaisin tuomitsemaan eläviä ja kuolleita ja jonka valtakunnalla ei ole loppua.

Me uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään, joka lähtee Isästä ja Pojasta, jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta. Uskomme yhden, pyhän, yhteisen ja apostolisen kirkon. Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää.

Teksti jatkuu seuraavalle sivulle ylösnousemus.